INTERVJU Direktorka Sava centra za 24sedam: Elitni butici, ekskluzivna biznis zona i svetski događaji čekaju nas 2023! (FOTO/VIDEO)

14.12.2021

09:00

0

U obnovu objekta koja će trajati dve godine biće uloženo oko 80 miliona evra, kaže za 24sedam Kristina Mirosavljević

INTERVJU Direktorka Sava centra za 24sedam: Elitni butici, ekskluzivna biznis zona i svetski događaji čekaju nas 2023! (FOTO/VIDEO)
kristina mirosavljevic sava centar 24sedam goran sivački (11) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Staklena palata na obali Save uskoro će zasijati novim sjajem, jer su unutrašnjost njenih zidina uveliko okupirali majstori, koji obavljaju pripremne radove za kompletnu rekonstrukciju ovog kongresnog, kulturnog i poslovnog centra. Životno delo arhitekte Stojana Maksimovića - Sava centar, ponovo će se naći u centru pažnje pred kraj 2023. godine, kada neimari napuste prostorije ovog kongresnog objekta, a on bude, kako je planirano, svečano otvoren.

- U obnovu će biti uloženo oko 80 miliona evra, a rekonstrukcija između ostalog podrazumeva odvajanje kongresnog, poslovno-komercijalnog i kulturnog dela, tako da ne ometaju rad jedni drugih, već da čine sinergiju u privlačenju budućih klijenata - ističe, u intervjuu za 24sedam, direktorka Sava centra Kristina Mirosavljević, i dodaje da se Sava centru neće menjati namena, već da je cilj vratiti mu stari sjaj.

Taj objekat, star više od 40 godina, kompanija “Delta holding” kupila je od Grada Beograda u novembru prošle godine za 17,5 miliona evra, u postupku javnog nadmetanja gde se javila kao jedini ponuđač.

"Delta holding" je bio baš uporan u tome da kupi Sava centar. Nadmetali ste se tri puta za njega. Zašto?

24sedam/Goran Sivački
 

- Tri puta smo konkurisali za kupovinu Sava centra i poslednji put je kupljen na javnom nadmetanju za 17,5 miliona evra, kada smo bili jedini ponuđač. S tim što u kupoprodajnom ugovoru sa Gradom Beogradom postoji obaveza da se u renoviranje uloži još 50 miliona evra u narednih pet godina. Zasada je izvesno da će nas renoviranje Sava centra koštati više od toga, jer pričamo o objektu koji ima oko 100.000 metara kvadratnih. Kompletna investicija trebalo bi da nas košta 80 miliona evra.

Niste nam rekli zašto je "Delti" toliko važan SC...

- Nije tajna zbog čega smo tri puta konkurisali za kupovinu Sava centra. Mi smo odavno pokazali interesovanje za taj objekat, što je ujedno bio i prirodni korak jer je "Delta" odavno u hotelskom biznisu. Naš je i jedan od najlepših i najvećih hotela - "Kraun plaza", koji je i fizički, pasarelom, spojen sa Sava centrom, te se nekako prirodno nameće potreba da se ta dva objekta, a i biznisa, spoje i da zajedno ispunjavaju svoj pun potencijal. 

24sedam/Goran Sivački
 

Takođe, već duže vreme imamo spreman projekat za izgradnju hotela "Interkontinental Beograd", koji će biti u istom poslovnom bloku, na pešačkoj udaljenosti od Sava centra. On će imati pet zvezdica i biće kapaciteta 220 soba. Gradnju ovog hotela planiramo da započnemo već krajem 2022. godine, tako da ćemo, kada se on završi, dobiti jednu kompletnu strukturu poslovnog distrikta, koji je blizu centra grada i dobro povezan sa beogradskim aerodromom "Nikola Tesla". Taj poslovni kvart biće jedna velika, konkurentska prednost kada pričamo o nastupu na međunarodnom tržištu.

S obzirom na to da ste odlučili da uđete u kongresni turizam, a u međuvremenu se desila korona, da li vam je to poremetilo planove i da li strahujete da se kongresni turizam neće vratiti na nivo na kojem je bio pre pandemije? 

24sedam/Goran Sivački
 

- Ispalo je tako da je zbog pandemije ovo idealan period za opsežnu rekonstrukciju objekta kao što je Sava centar. Ne gubimo previše poslova samim tim što postoji smanjena tražnja i trend održavanja događaja uživo. Dobro je što ćemo mi, kada otvorimo Sava centar, biti spremni za apstinenciju koja postoji na tržištu već neko vreme i što će se tada desiti bum u kongresnom turizmu, za koji ćemo mi, naravno, biti spremni. Potpuno sam uverena u to da ćemo imati procvat te industrije.

Nakon rekonstrukcije, hoće li Sava centar zadržati svoju prvobitnu namenu, a to je da bude sve u jednom, i kongresni, i kulturni, i poslovni centar?

- Sava centar će zadržati svoju namenu jer gotovo svaka svetska metropola ima svoj kulturni i kongresni centar, pa je jedan takav potreban i Beogradu, gde će se održavati kulturni život, poslovni skupovi, kongresi... Dobra stvar je što će Sava centar imati i biznis zonu, odnosno izdavanje poslovnog prostora, kao i šoping zonu, koja će biti obogaćena dodatnim sadržajima. Sava centar predstavlja jedinstven objekat i to ne samo u našem gradu, već i u našoj zemlji. Takođe, njegov naziv nećemo menjati. To nikada nije ni bilo u planu. Sava centar je simbol Beograda, te ne smatramo da imamo pravo da ga menjamo.

Da li će u renoviranje Sava centra biti uključeni domaći građevinci?

24sedam/Goran Sivački
 

- Tender je još uvek u toku, ali očekujemo da ćemo u naredne dve nedelje izabrati generalnog izvođača radova. Mogu samo da vam kažem da je interesovanje veliko. Imamo dosta domaćih građevinskih firmi, kao i firmi iz regiona, ali i iz Turske. Izbor za generalnog izvođača radova će biti ključan, jer Sava centar ima određeni stepen zaštite, proglašen je za spomenik kulture, tako da moramo biti izuzetno oprezni kada su u pitanju radovi.

Šta podrazumeva taj stepen zaštite koji ima Sava centar? 

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Stepen zaštite podrazumeva da spoljašnost Sava centra mora da ostane ista, njegova likovnost, po čemu je on prepoznatljiv u vizuelnom smislu. Kada je u pitanju spoljašnji izgled objekta, moramo da imamo saglasnost glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, koji je i projektovao Sava centar, te ćemo sanaciju i zamenu fasade raditi po njegovom originalnom projektu. Unutrašnjost Sava centra moramo da prilagodimo savremenim zahtevima u kongresnoj industriji, pa će nam za te intervencije biti potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji nas od početka prati na ovom projektu. Objekat sam po sebi nije bio održiv, jer je zaista velik i ima dosta neiskorišćenog prostora. Mi smo sada te zone grupisali tako da čine jednu sinergiju.

Promo/Delta Holding
Izgled Sava centra nakon renoviranja

Nekada je Sava centar bio u samom svetskom vrhu...

- Tako je, 1985. godine je bio u top 10 kongresnih centara u svetu, i zaista, u to vreme je bio impozantan, služio je svrsi i bio je napravljen tako da su mu se svi divili. Međutim, s vremenom se izgubila njegova prvobitna namena i pojeo ga je zub vremena. Mi imamo ideju kako da sačuvamo duh Sava centra i da ga uvedemo u moderno doba sa svim sadržajima koje ćemo moći da pružimo našim sugrađanima i onima koji su u poseti našem gradu. Rok za završetak radova je dve godine, te stvarno verujemo da ćemo pred kraj 2023. ili početkom 2024. otvoriti vrata za sve posetioce.

Sa kojim kongresnim centrom u svetu možemo da uporedimo Sava centar, da li imate uzor po kome se radi na obnovi?

24sedam/Goran Sivački
 

- Nemamo uzor u svetu, jer osim što je Sava centar spomenik kulture, on je i jedinstven po tome što u sebi ima i kulturni deo, i kongresni, kao i šoping i ofis zonu. Nismo uspeli da pronađemo sličan objekat u svetu koji ima taj kapacitet i toliko različitih sadržaja i koji je zaštićen. Najviše će, možda, ličiti na kongresni centar u Pragu, i to samo po karakteristikama, biznis modelu i sadržajima.

Vi ste na ovu poziciju došli iz "Delta holdinga", kompanije koja, inače, ima praksu da zapošljava veliki broj žena na rukovodećim pozicijama. Kakva su vaša iskustva, kao žene, u domaćoj poslovnoj zajednici, kojom i dalje mahom caruju muškarci?

24sedam/Goran Sivački
 

- Svoju profesionalnu karijeru započela sam u "Delti", gde radim već 10 godina. Kod nas se o polnoj jednakosti i ne govori, jer se ona podrazumeva. Svi radimo pod jednakim uslovima, svi imamo iste mogućnosti u kompaniji, a činjenica da je veliki broj žena zaposlen na rukovodećim pozicijama je odraz ličnih zalaganja i ambicija, znanja i iskustva. Shodno tome, volela bih da naglasim da će Sava centar voditi tim mladih ljudi i da će na određenim pozicijama, naravno, biti dosta žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike