Počinju radovi za kompletnu rekonstrukciju Sava centra: Biće uloženo minimum 60 miliona evra!

31.10.2021

12:29

0

"Naš plan je svakako da radovi traju dve godine"

Počinju radovi za kompletnu rekonstrukciju Sava centra: Biće uloženo minimum 60 miliona evra!
Sava Centar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Sava centru u toku su pripremni radovi za kompletnu rekonstrukciju tog objekta koja bi uskoro trebalo da počne, a obnova u koju će minimum biti uloženo 60 miliona evra, između ostalog podrazumeva odvajanje kongresnog, poslovno-komercijalnog i kulturnog dela tako da ne ometaju rad jedni drugih, već da čine sinergiju u privlačenju budućih klijenata.

To su navele generalni direktor Sava centra Kristina Mirosavljević i direktor izgradnje u kompaniji "Delta Real Estate" Katarina Gajić, ističući da se Sava centru neće menjati namena, već da je cilj vratiti mu stari sjaj.

Taj objekat, star više od 40 godina, kompanija “Delta Holding” kupila je od Grada Beograda u novembru prošle godine za 17,5 miliona evra, u postupku javnog nadmetanja gde se javila kao jedini ponuđač.

Prema rečima Gajić, u toku je priprema objekta za početak rekonstrukcije što se, objasnila je, odnosi na iznošenje nameštaja, stare opreme, arhivskih materijala, dokumentacije…

- Tamo postoji dosta neke mobilne opreme, šankova, pultova, kuhinjske opreme, lakih pregradnih zidova, istrulelih starih obloga…sve je to neophodno da što pre iznesemo. Kada se steknu uslovi i dobijemo neophodne saglasnosti, otpočećemo rekonstrukciju ovog objekta- navela je Gajić.

Istakla je izuzetnu saradnju sa Muzejom grada Beograda i dodala da su se u prethodnom periodu bavili konzervacijom umetničkih dela, njihovim iznošenjem i odlaganjem na adekvatno i bezbedno mesto.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podsetila je da je Sava centar pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i autorsko delo, te da u je skladu sa time planirano da rekonstrukcija otpočne uz saglasnost Zavoda i autora objekta, kada se dobiju neophodne dozvole što se, kako kaže, očekuje u skorije vreme.

- Imamo veoma ambiciozan plan, mada je nezahvalno prognozirati koliko će trajati radovi na rekonstrukciji Sava centra, ali naš plan je svakako da traju dve godine- navela je Gajić.

Radovi će se, pojašnjava, izvoditi u fazama od kojih prva podrazumeva energetsku sanaciju fasadnog omotača kako bi, dodala je, Sava centar konačno dobio adekvatnu fasadnu ljusku koja će sprečiti dalje prokišnjavanje i urušavanje objekta, uz odgovarajuću termičku zaštitu u skladu sa svim pravilima energetske efikasnosti.

Nakon toga, navela je, uslediće faza dublje rekonstrukcije objekta što podrazumeva veoma specifične radove kao što su ojačavanje konstrukcije objekta po važećim seizmičkim propisima, instalaciju najmodernijih automatizovanih sistema za grejanje, hlađenje i ventilaciju objekta sa klima komorama sa visokim stepenom rekuperacije vazduha.

Printscreen/ Youtube
 

Osim toga, dodala je Gajić, objekat će u potpunosti biti prilagođen svim savremenim protivpožarnim propisima, a radovi podrazumevaju i visoko sofisticiranu audio-video opremu u smislu podrške za savremene konferencije, modernizaciju nameštaja radi stvaranja boljeg komfora, kao i akustička poboljšanja, pre svega u plavoj sali.

- Prema ugovoru, naša obaveza je da u ovaj objekat investiramo 50 miliona evra. Svesni smo da je rekonstrukcija zahtevna i nezahvalno je da prognoziramo koliko će to ulaganje konačno biti, ali sigurno da je to minimum 60 miliona evra- istakla je Gajić.

Generalni direktor Sava centra Kristina Mirosavljević navodi da u taj objekat, od kada je sagrađen, ništa nije ulagano i ističe da, kada ga je kompanija “Delta Holding” kupila, nikada ideja nije bila da mu se menja namena.

- Želimo da zadržimo sve ono po čemu je Sava centar poznat s tim što želimo da mu vratimo stari sjaj, jer zaista želimo da Beograđani opet imaju objekat za ponos u koji će moći da dolaze gotovo svakodnevno- naglasila je Mirosavljević.

Navela je da je objekat u veoma lošem stanju i da nije odgovarao savremenim zahtevima kongresnih organizatora, organizatora poslovnih skupova zbog čega je, kaže, plan da se prostor kompletno renovira.

- Planiramo da zadržimo sve ono po čemu je Sava centar prepoznatljiv, da zadržimo njegovu namenu s tim što ćemo kongresni, poslovno-komercijalni i kulturni deo rasporediti tako da ne ometaju rad jedni drugih već da čine sinergiju u privlačenju klijenata- zaključila je Mirosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike