Zoran (67), koji je živeo i umro u smeću, pokrenuo važno pitanje - šta raditi kada vam je komšija sakupljač đubreta?

20.11.2021

18:30

0

Đubre koje se nalazi u njegovom stanu moraju da izbace njegovi nasledici - rekao je za 24sedam Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije

Zoran (67), koji je živeo i umro u smeću, pokrenuo važno pitanje - šta raditi kada vam je komšija sakupljač đubreta?
Copyright Privatna arhiva

Vest da je Zoran I. (67), koji je živeo u Bulevaru Arsenija Čarnojevića, a koga su vatrogasci satima izvlačili iz stana jer je bio zatrpan đubretom, preminuo, potresla je mnoge sugrađane, ali i pokrenula pitanje šta će se dogoditi sa gomilom smeća koju je on čuvao i sakupljao? 

Ovo pitanje najviše brine njegove komšije, koje svakodnevno prolaze pored određene količine đubreta, kao i dva bicikla, lopate i kolica koje je on ostavio ispred svojih ulaznih vrata. Takođe, smeta im i smrad koji se širi zgradom. 

Privatna arhiva/Ilustracija
 

Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, vlasnik stana je vlasnik i svojih stvari.

- Konkretno za ovaj slučaj na Novom Beogradu, đubre koje se nalazi u njegovom stanu moraju da izbace njegovi nasledici, ili ukoliko oni ne postoje, sledeći kupac stana - objašnjava za 24sedam Spasić.

U slučaju da vlasnik stana umre, a za njegove stvari su ostale u hodniku zgrade, za to je zadužena stambena zajednica.

- U tom slučaju, za sve stvari koje se nalaze u hodniku zgrade zadužen je upravnik. Ono što mnogi građani ne znaju, u hodniku zgrade ne smeju da stoje ni otirači, saksije sa cvećem, bicikle, a kamoli smeće ili bilo šta drugo, jer je hodnik evakuacioni put i može da smeta prilikom intervencija. Znači, hodnik mora biti prohodan iz bezbednosnih razloga - navodi naš sagovornik.

Stanimir Spasić, Printscreen/YouTube
 

Spasić za 24sedam ističe da je vlasnik dužan da svoju nekretninu koristi tako da ne ugrožava druge, ali da su stanari, nažalost, u slučaju gomilanja đubreta u stanu i širenju neprijatnog mirisa kroz celu zgrade, nemoćni, jer je to privatan prostor.

- U jednoj zgradi imam situaciju sa ženom koja u stanu drži sedam mačaka i dva psa. Možete li da zamislite koliko to smrdi. Ali, njoj niko ne može da zabrani da drži životinje, niti da se odrekne njih. U Zrenjaninu je to regulisano tako što je u stanu dozvoljeno da se drži najviše tri kućna ljubimca, dok u Beogradu nije - zaključio je Spasić.

Kolike su kazne? 

Pixabay
 

Prema Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda, upravnik se stara da se zajednički prostori koriste u skladu sa njihovom namenom.

Stanari su dužni da održavaju čistoću zajedničkih prostora i obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz njih.

Zabranjeno je bacati ili ostavljati otpatke, smeće i nečistoću po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorima, kao i pušenje na stepeništu i u hodniku.

Zabranjeno je crtati, pisati ili na bilo koji način oštećivati zidove, vrata, prozore i uređaje, koji pripadaju zajedničkim prostorima.

U zajedničkim prostorima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura i sl.), zbog neposredne opasnosti od požara.

Ukoliko fizičko lice prekrši neke od ovih zabrana, iz svog džepa će morati da izvadi 5.000 dinara. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike