Ostala samo obećanja i pusto gradilište: I ove godine bez autobuske stanice u Bloku 42 (FOTO)

02.12.2021

18:30

0

Rok za izgradnju bio je 18 meseci, ali su promena projekta, korona, ali i činjenica da dozvola još nije dobijena, omeli napredak radova

Ostala samo obećanja i pusto gradilište: I ove godine bez autobuske stanice u Bloku 42 (FOTO)
Radovi na Autobuskoj stanici u Bloku 42 24sedam Lj. S. 4 - Copyright 24sedam/Lj. S.

Na gradilištu buduće Nove autobuske stanice, u Bloku 42, reporteri 24sedam zatekli su poluprazno gradilište i izbledelu sliku projekta. 

Pored ostavljenih građevinskih mašina, šipova i armature, zatekli smo jednog radnika, koji je vozio kamion sa građevinskim materijalom i kružio oko iskopane rupe. 

24sedam/Lj. S.
 

Iako je kamen temeljac postavljen u februaru 2019, a poslednji rok za izgradnju stanice bio je kraj ove godine, sudeći po brzini radova, putnici ni do kraja 2021. autobusima neće stizati u Blok 42.

Rok za izgradnju bio je 18 meseci, ali su promena projekta, korona, ali i činjenica da dozvola još nije dobijena, omeli napredak radova.

44 odlazna i 12 dolaznih perona

Beoinfo
 

Prema Nacrtu, nova autobuska stanica se prostire na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železnicke stanice trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara. Raščišćavanje terena počelo je još 2018. a gradnja krajem 2019. godine.

Ovde će se nalaziti 12 dolaznih perona, 44 odlazna i devet perona za turistički saobraćaj. U samom centru kompleksa nalaziće se 81 parking-mesto za autobuse, koji će tu čekati svoje vreme polaska. Zgrada stanice prostiraće se na oko 15.000 kvadrata, a na ulazu u nju biće stanični trg. Tu će biti i ulaz u podzemnu garažu, koja će imati 220 parking-mesta.

U prizemlju zgrade nalaziće se komercijalni sadržaji, poput restorana, kafića, prodavnica, ali će biti tu i pošta, banka i menjačnica. Jedan od noviteta jeste čekaonica od oko 60 kvadrata za majke sa decom. Predviđen je i prostor za ambulantu, kao i ormarići za ostavljanje prtljaga. Na prvom spratu nalaziće se kuhinja i restoran za zaposlene, predstavništva prevoznika. Kancelarije za zaposlene biće na drugom spratu, kao i buduće obdanište za decu radnika.

"Stanica neće biti završena ove godine"

Beoinfo
 

Direktorka investicija BAS Aleksandra Marjanović Maksimović nedavno je izjavila da Nova autobuska stanica neće biti gotova ove godine. 

- Iako je odrađen veći deo objekta, još se čeka građevinska dozvola za objekat stanice, a radove je usporila i Komisija za verifikaciju idejnog rešenja koja nije zasedala zbog pandemije virusa korona - objasnila je ona tada. 

Međutim, Sekretarijat za urbanizam je još u aprilu negirao ove tvrdnje sa obrazloženjem da komisija od BAS-a još nije dobila izmenjenu dokumentaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike