Stanice koje su pisale istoriju više ne postoje: Sa kojih polazišta su Obrenovići i Tito kretali na putovanja?

04.10.2021

07:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Čuvena železnička stanica "Topčider" jedna je od najstarijih u Srbiji i sa nje su na putovanja kretali kraljevi, predsednici i brojni velikani

Stanice koje su pisale istoriju više ne postoje: Sa kojih polazišta su Obrenovići i Tito kretali na putovanja?
železnička stanica - Copyright Profimedia

Poslednji voz krenuo je 30. septembra sa "Topčidera", čime je u istoriju železnica upisano i zatvaranje ove beogradske stanice, čijim šinama su se kotrljali točkovi za kralja, studenta, ali i generala.

Sličnu sudbinu doživela je i Glavna železnička stanica u Beogradu, ali i BAS-ova stanica (Beogradska autobuska stanica), gde već neko vreme nema vreve ljudi, dočekivanja i ispraćanja vozova, odnosno autobusa.

Železnička stanica "Topčider"

Čuvena železnička stanica "Topčider" jedna je od najstarijih u Srbiji i sa nje su na putovanja kretali kraljevi, predsednici i brojni velikani.

Kada se oglasio časovnik iz 1888. godine, poslednji voz pošao je sa stanice "Topčider" ka Baru tačno na vreme.

Tako se, od 1. oktobra, svi polasci za prevoz putnika u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju izmeštaju u stanicu "Beograd Centar", poznatiju kao "Prokop", dok će stara pruga u ovom prestoničkom parku da se zatvori i pretvori u bulevar.

Istorija ove stanice počinje juna 1881. godine, kada je kralj Milan svečano oglasio puštanje u rad prve srpske pruge koja će spajati tadašnji najseverniji i najjužniji srpski grad - Beograd i Niš.

Foto: 24 sedam/Katarina Mihajlović
 

Obrenovići, Karađorđevići, Josip Broz Tito, ali i Gadafi, Džimi Karter i Čaušesku bili su samo neki od putnika koji su se u vozove ukrcavali na železničkoj stanici "Topčider".

Tako je sa stanice Tito kretao na putovanja "Plavim vozom", ali je na njoj i dočekivao mnoge druge značajne goste. S druge strane, kako su mnogi govorili, ova stanica je bila kobna za Karađorđeviće, jer su sa nje na svoje poslednje putovanje otišli kralj Aleksandar, 1934, i knez Pavle sa porodicom u izgnanstvo, 1941. godine.

Glavna železnička stanica

Posle 134 godine, 1. jula 2018, Glavna železnička stanica u Beogradu je zatvorena i vozovi više ne saobraćaju sa nje.

Planirano je da u toj zgradi bude smešten Istorijski muzej Srbije. Tako bi zgrada Stare železničke stanice spolja trebalo da bude rekonstruisana novom fasadom, a iznutra ispunjena istorijskim sadržajima.

Takođe, kako je najavljeno pre dve godine, planirano je da iza stanice bude parking sa nekoliko podzemnih nivoa, a iznad njega park sa fontanama.

Poslednji voz za Bar sa Glavne železničke stanice Beograd ispraćen je 15. juna, uz pesmu "A sad adio".

Vikipedija/BuhaM
 

Glavna železnička stanica u Beogradu izgrađena je 1884, kada i prva železnička pruga u Srbiji - od Beograda do Niša. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta te godine u 15 časova, a prvi putnici su bili kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču.

Prvi voz ka Baru iz Beograda je krenuo 30. maja 1976. godine, a samo dva dana ranije, tom prugom prošao je “Plavi voz” u kome su se vozili Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

Na zgradi železničke stanice ispisano je rimskim slovima MDCCCLXXXIV  - Ova zgrada podignuta je 1884. godine u vreme kada Beograd broji 35.480 stanovnika.

Beogradska autobuska stanica (BAS)

Priča o preseljenju Beogradske autobuske stanice iz Karađorđeve ulice na neku drugu lokaciju nije nova. Datira još od osamdesetih godina prošlog veka, kada je Generalnim urbanističkim planom bilo predviđeno lociranje ovog preduzeća na tri mesta: prostor oko Autokomande, Pančevačkog mosta i Zemuna.

Printscreen/ Google maps
 

Do potpune selidbe nije došlo, već su samo peroni na koje su stizali prigradski, međugradski i međunarodni autobusi u srpsku prestonicu pomereni sa prostora kod bivše zgrade "Simpa" i hotela "Bristol", iza bivše Glavne železničke stanice, odnosno u neposrednoj blizini odlaznih perona BAS-a. U međuvremenu, srušena je i stanica “Laste”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike