Njome špartaju autobusi i tramvaji: Koja ulica u prestonici nosi naziv po najmoćnijem Titovom Crnotravcu?

06.12.2021

09:00

0

Niz nju se protežu luskuzni hoteli, "Sava centar", ali i mnogobrojne firme

Njome špartaju autobusi i tramvaji: Koja ulica u prestonici nosi naziv po najmoćnijem Titovom Crnotravcu?
Sava Centar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedna od najprometnijih novobeogradskih saobraćajnica kojom špartaju automobili, autobusi, ali i tramvaji upravo je Ulica Milentija Popovića, koja za mnoge Beograđane predstavlja nezaobilaznu putanju, ali malo ko zna ko je bio čovek po kome ona nosi naziv.

Naime, ova ulica predstavlja najbržu vezu između centra i blokova na Savi, a deli je auto-put kroz prestonicu.

Niz nju se protežu luskuzni hoteli, "Sava centar", ali i mnogobrojne firme, koje su tu izgradile, tokom godina, svoja sedišta, primamljene lokacijom.

Printscreen/Google Maps
 

Ipak, većina i dan-danas ne zna ko je taj Milentije Popović, a ako se može "suditi" po dužini i bitnosti ulice, bio je značajna ličnost.

Ko je bio Milentije Popović?

Milentije Popović (1913—1971) rođen je u mestu Crna Trava, kod Leskovca. Potekao je iz ugledne i bogate porodice, te je imao priliku da se posle završetka gimnazije u Leskovcu, otisne na školovanje u Beograd, gde kasnije i završava za saobraćajnog inženjera.

Milentije, kao i njegova braća Miodrag i Milivoje, zainteresovali su se za ideje koje je propagirala tada Komunistička partija. I dok je najstariji Milentije napredovao na partijskoj lestvici od partijskog istruktora Okružnog komiteta KPJ do člana Agitpropa (odeljenja KPJ zaduženog za agitaciju i propagandu komunističkih ideja), mlađi Miodrag je bio aktivan na terenu.

Vikipedija/Ljiljana Sundać
 

Potom je bio poverenik unutrašnjih poslova Srbije u prvoj poratnoj vladi, zatim ministar spoljne trgovine, finansija, član SIV-a, generalni sekretar Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, poslanik skupštine Srbije i SFRJ, kao i član centralnog komiteta Saveza komunista.

Na samom vrhuncu bio je na mestu predsednika Savezne skupštine, pozicija koja je značila da je praktično druga ličnost u Jugoslaviji, odmah iza samog Josipa Broza Tita.

Ipak, njegov korak prekinula je iznenadna smrt 8. maja 1971. godine.

Kasnije se spekulisalo da je Tito spremao čistku liberalnih srpskih komunista, što je Milentija veoma potreslo, te ostaje pitanje da li je žučni sastanak sa Titom uticao na to da u toku privatne bioskopske projekcije u sali dvora na Dedinju doživi fatalni srčani udar.

Vikipedia
 

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, jedna od prvih ulica Novog Beograda dobila je njegovo ime, a brojne škole i kulturne institucije u Srbiji nazvane su po njemu.

Ipak, to se vremenom promenilo.

Od brojnih škola i obrazovnih centara ostala je jedna u njegovoj rodnoj Crnoj Travi, spomenik u Vlasotincu, kao i zapušteni i zaboravljeni  spomenik ispred malog trgovačkog centra u novobeogradskom Bloku 23.

Spomen-bista Milentija Popovića nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime. Autor biste je vajar, akademik Nikola Janković (1926—2017), koji je nosilac Prve nagrade za bistu Milentija Popovića 1973. godine od strane Savezne skupštine u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike