Da li je pravilno Pećska ili Pećka? Pogrešni nazivi ulica bodu oči (FOTO)

23.09.2021

08:12 >> 10:04

1

U nazivima pojedinih ulica, koji su ispisani na starim tablama, ima onih koji nisu u pravilnom padežu, a na nekim tablama su skraćena imena

Da li je pravilno Pećska ili Pećka? Pogrešni nazivi ulica bodu oči (FOTO)
Copyright 24sedam/Lj. S.

Kada je reč o nazivima ulica u Beogradu i njihovoj lokaciji, najčešće se govori o trgovima, kafanama, pijacama ili ćoškovima po kojima su gradske štrafte prepoznatljive, međutim, novije generacije Beograđana određene kvartove pamtiće po gramatički nepravilnom imenovanju saobraćajnica.

U pitanju su neke od glavnih gradskih štrafti poput Ulice Strahinjića Bana, gde na tabli piše “Strah. Bana”.

24sedam/Lj. S.

U nazivima pojedinih ulica u Beogradu, koji su ispisani na starim tablama, ima onih koji nisu u pravilnom padežu, a na nekim tablama su skraćena imena ili nedostaje slovo. Takvi primeri vidljivi su u većini opština, pa tako na Zvezdari piše Pečska umesto Pećka, a na Voždovcu Ljubička umesto Ljubićka.

Istovetnu sudbinu deli i Ljermontovljeva ulica na Konjarniku, prepoznatljiva po šalterima MUP-a – “Moram u Ljermontovu po vozačku”.

24sedam/Lj. S.

U međuvremenu, neki od ovih propusta su ispravljeni, poput Čarlija Čaplina, Viktora Igoa, Golsvordijeve, Braće Grim…

24sedam/Lj. S.

Takođe, ulicu kojom vladaju studenti medicine i stomatologije krasi spomen-bista dr Vojislava Subotića, srpskog hirurga.

24sedam/Lj. S.

Na ploči ispod biste prezime doktora Subotića upisano je sa dva “b”, iz razloga što su se prilikom upisivanja studenata sa negermanskog područja u austrougarske visokoškolske ustanove prezimena germanizovala dodavanjem još jednog istog slova.

Ko je kriv za pogrešno napisane table?

U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), čiji je zadatak da izrađuje i postavlja table, tvrde da strogo vode računa da natpis na tabli odgovara nazivu ulice objavljenom u “Službenom listu” Beograda.

Pročitajte još

Oni podsećaju da su od 2003, kada je doneta i “Knjiga grafičkih standarda”, odgovorni za označavanje ulica i trgova, pa su pogrešni natpisi postavljeni verovatno ranije, kada je to radila lokalna samouprava.

Kako oni zaključuju, dešava se i da građani samoinicijativno i neovlašćeno poručuju i postavljaju table, te odgovornost za pogrešan naziv nije samo na lokalnim samoupravama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike