Ban, labudovi, baba Jula... Nazivi beogradskih brda kriju zanimljive ličnosti i događaje

03.11.2020

19:20 >> 08:02

0

Autor: Jovana Vrećo

Ban, labudovi, baba Jula... Nazivi beogradskih brda kriju zanimljive ličnosti i događaje
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Beograd ima sedam brda: Maleško brdo, Topčidersko brdo, Banovo brdo, Julino brdo, Kanarevo brdo, Petlovo brdo, Pašino brdo…Iza sedam brda, kao u bajci, uvek ima još nešto… zavisi odakle gledate i krenete…To bi mogla biti i Palata „Beograd“ sa čijeg se poslednjeg sprata i ovog jutra javljamo…

Duško Radović je ove rečenice izgovarao sa Beograđanke, “uzvišenja” u centru, sa koje se mogu videti skoro sve “neravnine” ovog grada, među kojima i beogradska brda.

U Beogradu, zapravo, imamo 31 brdo, a 24sedam je izdvojio za vas kako su neka od njih dobila naziv.

Banovo brdo

Obuhvata deo na opštini Čukarica, iznad Makiša. Tokom godina, menjalo je nazive: Repiško brdo, zatim Oridija i Golo brdo. Početkom prošlog veka dobilo je ime po Matiji Banu, Srbinu koi je rođen 1818. godine u Dubrovniku, koji je bio profesor Liceja, političar, diplomata i zasigurno najpoznatiji predstavnik Srbokatoličkog pokreta u Dubrovniku.

Pročitajte još:

Zanimljiva geografija: Kako su beogradske opštine dobile imena?

Kakve sve tajne krije grad ispod Beograda

Matija Ban je 1850. godine tražio od beogradske opštine da mu dozvoli da otkupi deo zemljišta na tada Golom brdu na Košutanjaku, a opština mu je, zbog zasluga, poklonila veliko imanje na toj lokaciji.

Petlovo brdo

U centralnom delu beogradske opštine Rakovica nalazi se naselje Petlovo brdo. Prema verovanju, uvreženom i među stanarima ovog naselja, naziv je dobilo po petlu koji je imao izuzetno veliku krestu i bio je tri puta veći od običnog pevca.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Kanarevo brdo

Smešteno je u opštini Rakovica. Pre Drugog svetskog rata celo brdo je bilo u privatnom vlasništvu. Tada se nalazilo na periferiji Železničke kolonije, a imanja su bila u vlasništvu izvesnog rentijera Đorđa Kanare, po kome se veruje da je brdo i dobilo naziv.

Labudovo brdo

Ovo naselje počelo je da se gradi u drugoj polovini XX veka, 60-ih godina, a nalazi se između naselja Vidikovac i Petlovo brdo. Tumačenja o tome kako je nastao ovaj naziv se razlikuju. Dok jedni veruju da je naziv Labudovo brdo dobilo po soliterima koji se ovde nalaze, a koji iz daljine podsećaju na labudove, drugi misle da je ovo ime dao arhitekta Aleksandar Ðokić, koji je projekat vodio pod šifrom Labud.

Julino brdo

Prepoznatljivo je po 15 solitera, od kojih najviši ima čak 18 spratova. Naziv je dobilo, prema verovanju, po baba Juli, koja je u doba Prvog srpskog ustanka živela na ovim prostorima.

Smatrana je za velikog rodoljuba, a prilikom svakog napada Turaka, pomagala je ustanicima. Jedne noći, Turci su iznenada napali srpsku vojsku, ona je primetila da je stanje kritično, pa se dosetila da zapali velike iskrčene panjeve i gurne ih niz padinu. Turke su omele te vatrene buktinje, a ustanici su taman našli vremana da se spreme za odbranu od napada.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Topčidersko brdo

Ovo naselje i brdo nalazi se na opštini Savski venac. Sredinom prošlog veka pripojeno je opštini Savski venac, a do tada je bilo zasebna opština, koja se sastojala od naselja Senjak i Dedinje.

Topčider je kovanica dve reči – turske, tobdžija i persijske dere, što znači dolina. Prema istorijskim podacima, Turci su na ovom mestu izlivali topove za napad i tako dali ime brdu.

Pašino (Lekino) brdo

Nalazi se u južnom delu grada, iznad Dušanovca, a prostire se na dve gradske opštine – Voždovac i Vračar. Naziv Pašino brdo pojavljuje se u prvoj polovini 19. veka tokom Prvog srpskog ustanka kada su ustanici 1807. godine, daleko izvan grada, na Šarenom izvoru sustigli beogradskog Sulejman-Pašu.

Izvor, a kasnije česma, vremenom je dobio naziv Pašina česma, a potom i brdo, ali današnje područje Pašino brdo ne obuhvata i prostor gde se nalazi ta česma.

Posle Drugog svetskog rata, naziv je promenjen u Lekino brdo, po Aleksandru Leki Rankoviću, komunističkom funkcioneru i narodnom heroju.

Postoje i brda za koja se i dalje ne zna kako su dobila naziv, a među njima su: Stojčino, Mitrovo, Glumčevo, Milićevo, Orlovo, Ćurtovo, Maleško, Vodičko, Zvezdarsko, Starac Vasino, Lisasto, Moračko, Erino, Nikino, Lozovičko, Golo, Belo, Stanovačko, Veliko, Žuto i Vračarsko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike