Vile padaju kao kule od karata: Počelo rušenje predratne lepotice na Vračaru (FOTO)

13.11.2021

11:00

0

Od početka godine investitori koriste "rupu u pravosuđu", jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen

Vile padaju kao kule od karata: Počelo rušenje predratne lepotice na Vračaru (FOTO)
Ilustracija - Copyright Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca

Vila u Ulici Internacionalnih brigada 47 na Vračaru će izgleda biti porušena, a kako su za 24sedam rekli predstavnici Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, radnici su pre nekoliko dana uklonili metalnu ogradu, a jutros su počeli da ruše vilu.

Naime, od početka godine investitori koriste "rupu u pravosuđu", jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može ponovo produžavati prethodna zaštita, koja je istekla 31. decembra 2020. godine.

Kako je za 24sedam istakao Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara, vlasnik vile se obratio nadležnim gradskim i opštinskim službama s namerom da je sruši.

- Nije dobio odobrenje gradske komisije. Njegovo urbanističko rešenje je odloženo, odnosno odloženo je odlučivanje o njemu. Opština Vračar nije dala dozvolu za rušenje objekta. Ovo što se sada dešava investitor radi samovoljno - navodi Arsenijević.

Biser arhitekture iz 1930. 

Vilu je projektovao arhitekta Đorđe Đorđević 1930. godine, u duhu akademizma, za inženjera Miloša K. Antića, a 1932. je dozidana.

U vili je rođen jedan od najboljih srpskih arhitekata Ivan Antić. Antići su kuću prodali pre Drugog svetskog rata, a u jednom trenutku u njoj je živelo i osoblje Ambasade Finske.

Ugrožen i Krunski venac

Krunski venac je, kao i Neimar, ugrožen od strane bahatih investitora, a kako su za 24sedam rekli predstavnici Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, kompletna procedura pripreme zaštite Krunske ulice je završena, ali se iz nepoznatih razloga i pritiska ne stavlja na dnevni red Vlade na odlučivanje.

- Dugo očekivana Odluka o utvrđivanju Krunske ulice za prostornu celinu od kulturno-istorijskog značaja konačno je pred usvajanjem u Vladi Republike Srbije. Ministarstvo kulture, kao nadležna institucija, i neprikosnovena u sferi unapređenja kulture i očuvanja kulturnog nasleđa, sprovelo je neophodne korake da elaborat za zaštitu Kurnske ulice, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u formi Odluke bude usvojen na Vladi, čime su uklonjene sve prepreke da Krunska ulica ovaj zaštićeni status i dobije - ističu iz Društva. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike