Stari zid u Zemunu - vruć krompir koji niko neće da uzme: Osam automobila uništeno, još uvek se ne zna ko snosi posledicu

10.04.2021

17:30 >> 08:47

0

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za 24sedam kažu da u svakom konkretnom slučaju nadležan sud utvrđuje uzročno-posledičnu vezu između pada stvari i

Stari zid u Zemunu - vruć krompir koji niko neće da uzme: Osam automobila uništeno, još uvek se ne zna ko snosi posledicu
Copyright Printscreen/Pink.rs

Osam automobila koje je prošle nedelje u Dobanovačkoj ulici uništio zid koji je pao na njih, izgleda da nisu ničija briga, jer se čini da su nadležne službe okrenule glavu od odgovornosti, iako im je zamenik gradonačelnika Goran Vesić naložio da utvrde ko će snositi posledice za štetu.

Prema rečima predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića, njihova inspekcija nije dobila nijednu pritužbu na zid, odnosno informaciju da je sklon padu, kao i da je objekat na korišćenje dat FK Zemun, koji je, prema tome, bio dužan da ga održava.

Beoinfo

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za 24sedam kažu da u svakom konkretnom slučaju nadležan sud utvrđuje uzročno-posledičnu vezu između pada stvari ili objekta i nastanka posledice.

Pročitajte još

– Na osnovu toga, Sud opšte nadležnosti utvrđuje kolika će biti visina naknade štete vlasnika stvari ili objekta, odnosno osobe čija je površina na kojoj se nalazi npr. zid koji je prouzrokovao štetu – objasnili su u Sekretarijatu.

Iako još uvek nije utvrđeno ko će snositi odgovornost, poznato je zbog čega je došlo do obrušavanja zida. Naime, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove je utvrdio da je zid izgrađen opekom i da je usred dotrajalosti i neodržavanja devastiran.

Slična nezgoda dogodila se 19. februara u Husovoj ulici, na Voždovcu, kada se zid obrušio na autobus linije 25, u kojem je jedna osoba zadobila lakše povrede.

Kako su žitelji ove ulice tada rekli za 24sedam, oronula kuća godinama je stajala u takvom stanju i niko iz Gradske opštine Voždovac nije hteo da preduzme ništa po tom pitanju, iako su se oni nekoliko puta obraćali nadležnima.

Ako drvo padne na automobil – šta onda?

Unsplash

Nije redak slučaj da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine veliku materijalnu štetu na njihovim automobilima, zbog čega je moguće dobiti nadoknadu od JKP “Zelenilo – Beograd”.

– Ako stablo ili grana padne sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake – rekli su svojevremeno za 24sedam u tom komunalnom preduzeću.

Ipak, napomenuli su da oni odgovornost neće snositi ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike