Izglasan Plan generalne regulacije šinskih sistema: Beograd dobija metro (FOTO)

08.11.2021

12:12

0

Sednica skupštine održana je danas sa početkom u 10 časova

Izglasan Plan generalne regulacije šinskih sistema: Beograd dobija metro (FOTO)
skupština (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda izglasan je Plan generalne regulacije šinskih sistema.

Kako su napomenuli odbornici gradske skupštine, ovaj dan je istorijski, kada Beograd zvanično kreće stopama najvećih evropskih metropola.

Za pomenuti plan glasalo je 62 odbornika, nije bilo uzdržanih, a 2 glasa bila su protiv.

Kako je 24sedam već pisao, prvi ugovor u okviru ovog plana, a vezan za metro biće potpisan u Beogradu,  dok će prva linija metroa biće izgrađena i puštena 2028. godine.

Goran Vesić istakao je da je nekadašnji gradonačelnik Branko Pešić još 1970. godine govorio o izgradnji metroa, ali da se niko ranije nije potrudio da ovu zamisao sprovede u delo. 

On je objasnio i da šinski sistem ne podrazumeva samo metro, te da oni koji kritikuju zaboravljaju na BG voz i na tramvaj čije će mreže biti proširene.

- BG voz će ići od centra grada do Lazarevac, Mladenovca, Obrenovca..  Cilj je da se niko više ne oseća kao građanin drugog reda. Svaki deo grada će biti povezan - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Plan regulacije

Na današnjoj sednici usvojen je predlog Plana detaljne regulacije dela naselja Cerak Vinogradi, gradska opština Čukarica, i predlog plana detaljne regulacije područja između privredne zone "Autoput” i aerodroma "Nikola Tesla”, gradska opština Novi Beograd, kao i izmene i dopune planova detaljne regulacije odnose se na četiri mesne zajednice opština Zvezdara i Voždovac i za potez duž ulica Zemunska – Tošin bunar u Novom Beogradu.

Sve odluke predviđene za današnju sednicu su usvojene, a odbornici su glasali većinom glasova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike