Važan dan za Beograd: Danas se razgovara o metrou, Vesić najavljuje prvi ugovor u februaru (FOTO)

08.11.2021

09:44

0

U toku je sednica Skupštine grada na kojoj se razgovara o regulaciji šinskih sistema

Važan dan za Beograd: Danas se razgovara o metrou, Vesić najavljuje prvi ugovor u februaru (FOTO)
skupština (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je sednicu Skupštine grada koja je počela danas u 10 časova.

Najvažnija tačka dnevnog reda jeste Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je da je ovaj daj jedan od najvažnijih za vreme ovog mandata.

- Danas usvajamo plan generalne regulacije šinskih sistema. Srećan sam što mogu da kažem da ćemo konačno moći da da pričamo o izgradnji metroa, a prvi ugovor biće potpisan u februaru, a metro će biti potpuno izgrađen 2028. godine - rekao je Vesić.

Goran Vesić je istakao da je nekadašnji gradonačelnik Branko Pešić još 1970. godine govorio o izgradnji metroa, ali da se niko ranije nije potrudio da ovu zamisao sprovede u delo. 

On je objasnio i da šinski sistem ne podrazumeva samo metro, te da oni koji kritikuju zaboravljaju na BG voz i na tramvaj čije će mreže biti proširene.

- BG voz će ići od centra grada do Lazarevac, Mladenovca, Obrenovca..  Cilj je da se niko više ne oseća kao građanin drugog reda. Svaki deo grada će biti povezan - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Marko Stojčić dodao je da će izgled metro stanice biti delo srpskih arhitekata.

- Radujemo se prestojećem konkursu koji će našim arhitektama i gradu doneti veliki projekat - rekao je Stojčić.

Na istorijskoj sednici predočeni su i eventualni problemi, da prva linija metroa koja će biti izgrađena 2028. godine ne povezuje ključne delove grada i da bi ona trebalo da bude izgrađena kasnije. Međutim, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je da ona zapravo prolazi i kroz sam centar grada.

- Ova linija obuhvatiće obode grada, ali prolazi kroz sam centar i spaja sve delove, od Makiša, preko Trga Republike do Mirjeva. Naredna linija, koja će preko Vračara i Novog Beograda ići do Zemuna biće izgrađena samo dve godine kasnije i tada će Beograd imati sve i biti potpuno rasterećen - rekao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike