Menja se trasa metroa, stiže i na Cerak i Vidikovac!

31.10.2021

08:59

0

U plan je ušla ova trasa, koja neće biti izgrađena u ovoj fazi već je ostavljena mogućnost da se uradi taj krak u budućnosti

Menja se trasa metroa, stiže i na Cerak i Vidikovac!
metro - Copyright Foto: Predlog razvoja metro sistema

Udruženje građana “Po meri metro” nedavno je pokrenulo onlajn peticiju za izmenu trase prve linije budućeg beogradskog metroa, kako bi se omogućilo da prolazi ispod železničke stanice “Prokop”, Kliničkog centra Srbije, i da dobije krak ka naseljima Cerak, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo.

Zahtev za izgradnju kraka od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, kako su istakli iz tog udruženja, “zasniva se na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana”.

Jutros je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na TV Prva kazao da je ova primedba prihvaćena, to jest da je u plan je ušla trasa koja neće biti izgrađena u ovoj fazi već je ostavljena mogućnost da se uradi taj krak u budućnosti.

Povodom istupanja Građevinskog fakulteta iz projekta metroa, Vesić je kazao: "Građevinski fakultet je izneo svoje primedbe, neke su usvojene, neke nisu. Sami su doneli odluku da ne učestvuju. Ja tu odluku poštujem i neće trpeti nikakve reperkusije zbog toga. Mislim da je to toliko veliki nacionalni projekat i da bi bilo dobro da i oni učestvuju i vrata će im uvek biti otvorena, ima vremena da promene mišljenje."

Gradnja metroa počinje krajem novembra", potvrdio je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, grade se Prva linija duga 21,1 kilometra sa 21 stanicom Makiša do Mirijeva i Druga od 19,2 kilometra sa takođe 21 stanicom od Zemuna do Mirijeva. "To je istorijska stvar za Beograd", naglasio je Vesić.

Kako je najavio, do 2030. godine će većinski sistem prevoza u gradu biti šinski.

-Kupujemo i autobuse na gas, a ove godine kupili smo 10 električnih tako da do 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo javnog prevoza koje neće biti ekološki podobno, što je velika mera za smanjenje zagađenja vazduha -naglasio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Prva

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike