Beograđanima je u amanet ostavio bolnicu i školu: Ko je bio Nikola Kiki?

12.10.2021

07:53

0

U 23. delu priče o zadužbinarima, čija istorija datira još iz srednjeg veka, portal 24sedam piše o čoveku koji je karijeru počeo kao šegrt, a uz pomoć svog rada, truda i snalažljivosti uspeo je da postane milioner

Beograđanima je u amanet ostavio bolnicu i školu: Ko je bio Nikola Kiki?
Zadužbina_Kiki_ulica_Knez_Mihajlova1 - Copyright Twitter/Moler011/Wikipedia

Nikola D. Kiki bio je istaknuti srpski dobrotvor cincarskog porekla čije je ime danas malo poznato Beograđanima, iako im je u amanet ostavio brojne zadužbine.

Svoju karijeru počeo je kao šegrt, a uz pomoć svog rada, truda i snalažljivosti uspeo je da se obogati i postane milioner.

Nikola Kiki rođen je 1841. godine u Klisuri, tada Južnoj Srbiji, a danas Severnoj Makedoniji. Sa samo šest godina ostaje bez oca, te sa majkom dolazi kod strica u Beograd na školovanje i vaspitanje.

Umešnost sa ciframa i trgovinom ubrzo primećuje stric koji ga poziva kod sebe u radnju da mu vodi poslove. Prvu samostalnu radnju Nikola je otvorio 1863. uz stričevu pomoć i to sa kapitalom od 12.000 groša ili 2.400 dinara u protiv vrednosti tridesetih godina XX veka.

O Nikolinom umeću sa novcem govori dovoljno podatak da je 50-ak godina kasnije njegova imovina iznosila 20 miliona dinara.

Oženio se 1870. godine lepom i sposobnom Evgenijom Naumović, koja potiče iz ugledne porodice. Njihov brak nije bio samo zajednica dve uspešne porodice, već i brak dve posvećene, skromne i humane duše.

Twitter/Moler011
 

Imali su dvoje dece, ćerku Sofiju i sina Petra, ali su oboje još u detinjstvu preminuli od tuberkuloze. Nakon smrti dece, Nikola i Evgenija su se u potpunosti posvetili poslu.

U njihovoj radnji je u jednom trenutku radilo više od 30 šegrta, a bračni par Kiki je vodio računa i o dobrobiti svojih zaposlenih. Brinuli su o njihovom vaspitanju i školovanju, a pomagali su im i da započnu svoje privatne poslove. 

Umesto porodične sreće u sopstvenom domu, oni su svoju porodicu gradili sa mladim ljudima koji su, kao i oni, došli u Beograd "trbuhom za kruhom".

Zadužbine

Posle smrti supruga Nikole, koji je preminuo u februaru 1918, pred sam kraj Prvog svetskog rata, Evgenija preuzima poslove i vrlo iskusno koristi nasleđe i pamet.

Dobar deo imovine Evgenija je poklonila i ostavila u amanet. Nakon njene smrti 1933. godine, novac i ostalu postojeću imovinu, po želji bračnog para Kiki, nasledila je Beogradska trgovačka omladina koja je imala obavezu da podigne i održava dve zadužbine.

Tako je na placu u Hilandarskoj broj 1, na uglu sa Cetinjskom, podignuta “Palata Kiki”, posvećena Evgenijinim roditeljima.

Na pročelju zgrade piše “Nikoli i Mariji Naumović zahvalna kćerka Evgenija N. Naumović – Kiki”, a u zgradi je smeštena Trgovačka škola.

Printscreen/GoogleMaps/Zoran Pavlović
 

Druga zadužbina nalazi se u Zvečanskoj ulici. Prema Nikolinom amanetu to je bila “Bolnica Nikole i Evgenije Kiki za postradale i siromašne trgovce”, a danas je to Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Beogradskoj trgovačkoj omladini zaveštana je i zgrada na uglu ulica Knez Mihailove i Kralja Petra u kojoj se danas nalaze čuveni restoran “Snežana” i nemački kulturni centar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike