Dobrotvor koji je pomagao "zanatlije koje nisu imale sreće u životu": Ko je bio Dimitrije Naumović?

28.09.2021

08:00

0

U 21. delu priče o zadužbinarima, čija istorija datira još iz srednjeg veka, portal 24sedam piše o čoveku koji je u Beograd stigao kao siromašni mladić, ali je uz ogroman rad i trud stvorio pravo malo bogatstvo

Dobrotvor koji je pomagao "zanatlije koje nisu imale sreće u životu":  Ko je bio Dimitrije Naumović?
Copyright Vikipedija/Goldfinger

U Beograd su tokom 19. veka pristizali Srbi iz svih delova Balkana, a posebno iz onih krajeva koji su bili pod turskom okupacijom. Tako je, trbuhom za kruhom, u prestonicu stigao i Dimitrije Naumović, koji je u srpskom narodu ostao upamćen kao veliki dobrotvor i zadužbinar.

Naumović je rođen 1835. u Ohridu. Sa 20 godina dolazi u Beograd, gde je najpre stekao zvanje kazandžijskog kalfe, a potom i majstora kazandžije.

Ubrzo se ženi Ankom, ćerkom stakloresca Nikole Obradovića.

Iako je u prestonicu stigao kao siromašni mladić, ubrzo je svojim radom uspeo da stekne pravo malo bogatstvo. 

Dimitrije je bio izuzetno vredan čovek, pa je tako, uz ogroman trud i odricanje, uspeo da kupi imanje u Kolarčevoj ulici. Tu sa svojom suprugom gradi kuću koja će biti jedini vidljivi primer njihovog bogatstva.

Umesto na raskoš i provod, Dimitrije je testamentom svoj imetak i porodični dom, palatu u Kolarčevoj 9, zaveštao za stvaranje zadužbine čiji je cilj bio pomaganje ostarelih zanatlija i njihovih porodica.

Zadužbina Dimitrija i Anke Naumovića

Posle Dimitrijeve smrti, 1. februara 1918. godine, Anki su testamentom ostavljeni veliko imanje u Kolarčevoj 9, kuća u Vasinoj, kao i brojna imanja i vinogradi u okolini Beograda, a sve pod uslovom da se od prihoda pomažu zanatlije koje su imale manje sreće u životu.

Printscreen/www.naumovic.zaduzbine.org
 

Skromna Anka poštovala je želje svog pokojnog supruga, pa je tako do kraja života vodila računa o imanju i uvećavala prihode. Posle njene smrti 1930. godine, deo imovine prešao je u ruke generala Petra Živkovića i Mihaila Stojadinovića, koji su i sami poticali iz zanatlijskog esnafa.

Želja Anke i Dimitrija bila je da se osnuje fond iz koga bi mesečnu apanažu dobijale ostarele zanatlije, koje bi bez ovih prihoda verovatno završile na ulici.

Odlukom Ministarstva prosvete, 9. septembra 1930. osnovana je Zadužbina Naumović Dimitrija, kazandžije iz Beograda, žene mu Anke i sina Vase.

Testamentom je bilo predviđeno da se u dvorištu porodične kuće u Kolarčevoj 9 prvo dozida jedna manja zgrada, a potom izvrši nadziđivanje postojećeg zdanja koje je izlazilo na ulicu.

Printscreen/GoogleMaps/RuzicaRadovanovicBulic
 

Prihodi od rentiranja bili su osnova fonda iz koga su isplaćivane penzije desetinama korisnika.

Zadužbina Dimitrija i Anke Naumović prestala je da postoji posle Drugog svetskog rata, tačnije 1954. godine.

Zdanje u Kolarčevoj je menjalo stanare i, zbog svoje atraktivne lokacije, bilo predmet raznih imovinskih sporova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike