Kad padne mrak i pešaci se spotiču: Zašto su sivi stubići noćna mora za vozače (FOTO/VIDEO)

05.10.2021

19:00

0

Autor: Jovana Vrećo

Sugrađanin Nemanja E. za 24sedam je rekao kako se često parkira u tom kraju i da problem nastaje u večernjim časovima jer su stubići jedva vidljivi

Kad padne mrak i pešaci se spotiču:  Zašto su sivi stubići noćna mora za vozače (FOTO/VIDEO)
190443_stubici-stubici-2_iff (1) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Parkiranje na pojedinim mestima u Beogradu vozačima je postala  - nemoguća misija, kako zbog velike gustine automobila, tako i zbog zaštitnih stubića, sive boje, koji su se kamuflirali sa trotoarom, te su postali noćna mora i za pešake.  

Umesto žardinjera, beogradske ulice u poslednjih nekoliko godina prepravili su ovi stubići, koji predstavljaju svakodnevne prepreke. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Upravo, Beogradska ulici, koja vrvi od tramvaja i autobusa, predstavlja problem za vozače, naročito noću, kada su otežavajući uslovi za vožnju, jer stubići nisu adekvatno obeleženi kao saobraćajna signalizacija. 

 

 

Reporteri 24sedam posetili su gorepomenutu saobraćajnicu, gde su primetili da je ovo dobra ideja, ali loša primena jer su stubići niski, sivi, nevidljivi u mraku, i bez reflektivne trake na vrhu.

Sugrađanin Nemanja E. za 24sedam je rekao kako se često parkira u tom kraju i da problem nastaje u večernjim časovima jer su stubići jedva vidljivi.

24sedam/Danilo Krša
 

- U sličnoj su boji sa samim trotoarom, što dodatno otežava parkiranje. Primetio sam da su se i ljudi nekoliko puta spotakli o njih, jer su neuočljivi u mraku - naveo je naš sagovornik.

Prepreka koja pravi problem

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je za 24sedam istakao stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, ovaj model nema reflektivnu traku na vrhu, pa sa njim često problem imaju ne samo vozači, već i pešaci koji prolaze tim putem.

- Potrebno je da budu u reflektujućim bojama ili postavljeni na taj način da ne predstavljaju prepreke koje mogu izazvati probleme. Na primer, u ulici Vojvode Stepe, nema skoro nijedan da nije udaren, upravo zbog manje uočljivosti - objašnjava on.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, Printscreen/TV KCN
 

Kako je i ranije naglasio, važno je da se sva postavljena signalizacija kompletno vidi.

- Mora odgovarati po obliku, boji, načinu postavljanja tom Pravilniku. Ukoliko u potpunosti ne odgovara, po bilo kojoj od tih osobina, onda ona nije signalizacija i ne važi – naglašava naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike