Čin patriotizma ili vandalizma: Oskrnavljena tabla s nazivom ulice Albanske spomenice (FOTO)

01.10.2021

17:45

0

Albanska spomenica je jednostepeno državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916. godine

Čin patriotizma ili vandalizma: Oskrnavljena tabla s nazivom ulice Albanske spomenice (FOTO)
Copyright Printscreen/Twitter

Na meti vandala našla se ulična tabla koja nosi naziv Albanske spomenice, na opštini Palilula, koju je nepoznata osoba crnim sprejom juče prefarbala.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija table na kojoj je crnim sprejom preškrabana reč "albanske". Iako je patriotizam čvrsto utisnut u srpski narod, građani često ljubav prema državi izražavaju na pogrešan način, a najviše iz neznanja.

 

 

Ova ulica na Paliluli dobila je naziv po državnom i civilnom odlikovanju koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916, a ko god da je tablu prefarbao, to sigurno nije znao. 

24sedam/Lj. S.
 

Reporteri 24sedam otišli su u ovu palilusku ulicu ne bi li pronašli išaranu tablu, međutim, neko od građana je u međuvremenu skinuo crni sprej sa nje.

Prema rečima sociologa Nevena Cvetićanina, osoba koja je išarala ovu uličnu tablu očigledno pripada maloletnoj populaciji. 

Printscreen/Youtube
Sociolog Neven Cvetićanin, Printscreen/YouTube

- U pitanju je sigurno neobrazovana osoba, oskudnog materijalnog stanja, starosti između 15 i 25 godina. U neku ruku, ovaj čin predstavlja izraz očaja, besa i frustracije. Ipak, ja njih ne bih stavljao na stub srama. Potrebno ih je izvući iz te zapuštene društvene klase i dati im dve stvari, perspektivu i obrazovanje - objašnjava, za 24sedam, Cvetićanin.

24sedam/Lj. S.
 

Sociolog ističe da je ovakav profil ljudi društvo zapustilo, te da to nije njihova greška.

- Njih ne treba plašiti niti pritiskati, jer bi se napravio kontraefekat. Kažem vam, nisam za to da organizujemo linč, jer u državi imamo ozbiljne probleme kojima bi trebalo da se bavimo, poput odnosa Srba i Albanaca na Kosovu, umesto ovih, sporednih. Mislim da je ovo jedan groteskni čin - zaključio je Cvetićanin.

Šta predstavlja Albanska spomenica?

Vikipedia
 

Albanska spomenica je jednostepeno državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916. godine.

Ona je ustanovljena 5. aprila 1920. ukazom prestolonaslednika princa-regenta Aleksandra I Karađorđevića u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Na aversu se nalazi levi profil vrhovnog komandanta srpske vojske regenta Aleksandra I, a oko njega stoji kružni natpis "svojim ratnim drugovima Aleksandar". Oko natpisa se nalazi lovorov venac i srebrni dvoglavi orao sa krunom, a na reversu je natpis "za vernost otadžbini". 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike