Beograđani, ostalo je još pet dana za glasanje: Birajte izgled budućeg vagona metroa (VIDEO)

10.09.2021

05:30 >> 07:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Građani mogu da daju svoj glas predlozima koji nose simbolične nazive: svetlost, snaga, sloboda i sigurnost

Beograđani, ostalo je još pet dana za glasanje: Birajte izgled budućeg vagona metroa (VIDEO)
Copyright Promo/ Grad Beograd

Tačno pet dana ostalo je do završetka glasanja za izgled vagona budućeg beogradskog metroa, gde građani biraju između četiri predloga koji nose simbolične nazive: svetlost, snaga, sloboda i sigurnost.

Građani mogu da glasaju na sajtu Grada Beograda za tip vagona koji im se najviše sviđa i tako odluče o izgledu metroa.

Prema poslednjim podacima, koji su objavljeni na samom početku, a 10 dana od starta glasanja, vodilo je idejno rešenje pod brojem 3, sa 37,33 odsto glasova.

Promo/ Grad Beograd

Tu informaciju tada je objavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da je na tom dizajnu vagona nacionalna zastava Srbije.

Takođe, tada je najavio i da će, po završetku glasanja, 15. septembra, biti napravljen jedan “šou rum”, na Trgu republike, gde će ljudi moći da vide kako će izgledati i unutrašnjost metroa.

 

Start u novembru

Podsetimo, kako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije podsetio, početkom novembra očekuje se početak izgradnje Depoa na Makiškom polju, čime će faktički početi izgradnja beogradskog metroa.

Pročitajte još:

– To će se desiti posle 50 godina od kada je prvi put obećana izgradnja metroa 4. decembra 1981, kada je tadašnji gradonačelnik Branko Pešić rekao, posle otvaranja Gazele, da Beograd mora dobiti metro i stanicu Prokop – podsetio je on, i ukazao da je trebalo da protekne pet decenija da se san ostvari i da je Beograd prvi put došao u situaciju da gradi metro.

Glavno čvorište – Savski trg

Kao što je 24sedam ranije pisao, više od 40.000 Beograđana će se prevoziti prvom linijom metroa, čija gradnja počinje u novembru, a najprometnija stanica, procenjena sa oko 14.000 putnika, biće Savski trg.

Prema Planu generalne regulacije (PGR) šinskog sistema, koji je na javnom uvidu do 12. oktobra, trasa prve linije će biti dugačka 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu, a kraj njene izgradnje predviđen je za 2028. godinu.

Foto: Beoinfo

– Prva metro linija u zoni Makiškog polja planirana je po terenu u dužini od 2,1 kilometar, da bi nakon stanice “Makiš” bila vođena podzemno do Mirijeva – stoji u PGR.

Ovim planom su predviđene još dve linije.

Druga metro linija, celom svojom dužinom od Železničke stanice Zemun do Mirijeva, vodi se podzemno, osim na delu od stanice Kvantaška pijaca, gde se zbog ulaska u planirani depo vodi površinski.

Pročitajte još:

Treća metro linija od Banjice do Bežanije ide podzemno, osim na delu od stanice Bežanijsko groblje, gde se zbog ulaska u planirani depo trasa vodi površinski, dok je na delu od Kliničkog centra Srbije do železničke stanice Prokop trasa planirana na objektu.

Predložene linije 1 i 2 ukrštaju se na poziciji Savskog trga i u Mirijevu, linije 2 i 3 kod parka “Manjež”, kod Beogradske arene i kod Bežanijskog groblja, a linije 1 i 3 na Trgu republike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike