Sitna korist za lopove, veliki rizik za građane: Kako stati na kraj krađi šahtova u Beogradu

07.05.2021

05:57 >> 05:58

0

Uništenje, oštećenje i krađa javnih uređaja za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu ili drugu energiju predstavljaju krivična dela sa zaprećenim

Sitna korist za lopove, veliki rizik za građane: Kako stati na kraj krađi šahtova u Beogradu
sahta - Copyright Profimedia

Krađa šaht-poklopaca i rešetaka za ulične slivnike za vodu sve češća je pojava na beogradskim ulicama, zbog čega vozači strepe od opasnosti da im točak upadne u rupu, ali i pešači koji često znaju da budu nevina žrtva ove vrste lopovluka.

Naime, ukoliko građani dovoljno ne paze može im se desiti da izgube tlo pod nogama i propadnu preko dva metra pod zemlju, koliko su duboki neki od šahtova.

Prema rečima JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” u 2020. ukupno je podneto 370 prijava, dok je od početka tekuće godine znatno manje – čak 120 krađa, a koje se odnose na oštećenja poklopaca šahta i slivničkih rešetki gradske kanalizacione mreže.

– U ovoj godini podneta je samo jedna krivična prijava za krađu poklopca za ulaz u kolektor. Takođe, izlaskom na teren dežurih ekipa utvrđeno je da neki objekti nisu u našoj nadležnosti – kažu iz ovog preduzeća za 24sedam.

Ipak, u “Vodovodu” napominju da su u periodu od 2010. do 2015. krađe bile znatno učestalije.

– Kanalizacioni objekti su se obezbeđivali lancima, što je doprinelo da je broj krađa pomenutih objekata drastično opao. Danas kanalizacioni objekti poseduju sistem zaključavanja – dodaju oni.

500 dinara po jednom poklopcu

Da krađa ovih objekata nije vredna, govori činjenica da lopovi rizikuju život građana za 500 dinara, koliko mogu da dobiju po jednom poklopcu.

U preduzeću ističu da je tokom prošle godine zamenjeno 350 poklopava šahta i slivničkih rešetki, dok je 58 promenjeno u 2021. godini.

– Cena nabavke, transporta i ugradnje jednog kompleta liveno-gvozdenog rama i poklopca iznosi oko 16.000 dinara – zaključuju u “Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”.

Kazna zatvora i do 12 godina

Uništenje, oštećenje i krađa javnih uređaja za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu ili drugu energiju ili uređaja sistema javnog saobraćaja i veza, odnosno delova tih uređaja – predstavljaju krivična dela (“Teška krađa”, “Prikrivanje”, “Teška dela protiv opšte sigurnosti”), sa zaprećenim kaznama i do 12 godina zatvora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike