Deca Beograda: Gordana Vunjak-Novaković - finalistkinja Evropske nagrade za pronalazače

10.05.2021

18:00 >> 08:36

0

Članica je Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), kao i prva Srpkinja koja je postala članica Nacionalne akademije nauka SAD, u kojoj se nalazi više od 3

Deca Beograda: Gordana Vunjak-Novaković - finalistkinja Evropske nagrade za pronalazače
Copyright ATA Images

Srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak-Novaković izabrana je za finalistkinju Evropske nagrade za pronalazače – za inovativni doprinos u biomedicini, koji između ostalog otvara vrata regenerativnoj medicini. Ona je kandidovana u kategoriji “Životno delo”, a za tu prestižnu nagradu, bore se još dva nemačka naučnika.

Gordana Vunjak Novaković je rođena 1948. godine u Beogradu. Završila je Zemunsku gimnaziju, nakon koje upisuje Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, smer hemijsko inženjerstvo. U par intervjua spomenula je da je ljubav prema nauci nasledila od svog oca, ali isto tako i koliko je zahvalna svojim profesorima iz gimnazije koji su je nagovorili da ode na savezno takmičenje iz hemije, na kojem je osvojila prvo mesto.

Diplomirala je 1972. godine, sa prosečnom ocenom 9.97, magistrirala 1975. i doktorirala 1980. godine. Nakon završetka doktorskih studija, na nagovor mentora prof. dr Dragoljuba Vukovića, odlazi u Ameriku.

Kao stipendista Fulbrajtove fondacije stiže na čuveni Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), gde upoznaje najboljeg bioinženjera našeg vremena, profesora Roberta Langera. Zahvaljujući njemu, Gordana otkriva novu oblast – inženjerstvo tkiva.

Ona je prva Srpkinja koja je postala članica Nacionalne akademije nauka SAD, u kojoj se nalazi više od 300 Nobelovaca. Četvorostruki je akademik i uspešno je objavila 307 naučnih radova u međunarodnim časopisima, tri naučne knjige, 57 poglavlja u naučnim knjigama, 70 patenata i održala je više od 310 predavanja po pozivu širom sveta.

Gordana je najviše citirani srpski naučnik u istoriji sa više od 15.000 citata (na ISI Web of Science) i više od 25.000 citata (na ISI Google Scholar). Redovni je profesor bioinženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija (Njujork) i rukovodilac je Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva (Univerzitet Kolumbija), u kojoj radi 38 istraživača. Član je Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Oporavku pluća usled kovida-19

Njen rad, koji je rešio kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, nedavno se našao u finalu Evropske nagrade za pronalazače – za inovativni doprinos u biomedicini, a kandidovana je u kategoriji “Životno delo”.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena usled kovid-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 2020.  Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva.

Antonio Ahel/ATA Images

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Njena naučna inovacija, način razmišljanja i pronalasci nude mogućnost bezbednije rehabilitacione medicine kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine.

Pročitajte još:

Dve decenije bavi se istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a njen rad fokusiran je na inženjerstvo ljudskih tkiva za regenerativnu medicinu, izučavanje matičnih ćelija i modelovanje bolesti.

Gordana je uspela i na privatnom planu, u srećnom braku je sa Brankom, poznatim arhitektom sa kojim ima sina Stašu, a uvek i u svakoj prilici trudi se da spomene Srbiju i svoj rodni grad.

U Beogradu je kad god joj to obaveze dozvole, gde većinu svog vremena posveti kolegama sa matičnog fakulteta, na kojem je i gostujući profesor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike