Arheolog otkriva za 24sedam: Šta se krije ispod tla Studentskog trga?

05.06.2021

08:12

2

Autor: Jovana Vrećo

Vredni ostaci pronađeni u predstojećem istraživanju biće zaštićeni u vidu kulturno-istorijske trajne postavke

Arheolog Stefan Pop-Lazić, Printscreen/ Youtube, Profimedia

Studentski trg bi ovog leta trebalo da postane “radno mesto” arheologa, koji će na prostoru od 200 kvadratnih metara sprovoditi istraživanja u očekivanju da će na tom mestu biti pronađeni ostaci antičkog Singidunuma.

Profimedia

Kako je ranije najavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić, ako rezultati budu pokazali to što se očekuje, ti vredni nalazi biće predstavljeni i zaštićeni u vidu svojevrsne kulturno-istorijske trajne postavke.

Kopaće se samo na kolovozu, trotoari se neće dirati zbog instalacija, a pretpostavlja se i da bi istraživanja mogla da potraju pola godine.

Stefan Pop-Lazić Printscreen/YouTube

Rukovodilac istraživanja i naučni saradnik Arheološkog instituta dr Stefan Pop-Lazić za 24sedam ističe da su ova istraživanja od izuzetnog značaja za širu javnost zato što će otkrivena arhitektura biti prezentovana, kao jedinstven spomenik u Beogradu, ali će i produbiti saznanja o nastanku i razvoju rimskog Singidunuma.

– Prostor Studentskog trga je u antičkom periodu predstavljao središte rimskog grada. Na osnovu pozicije rimske ulice i nekih nalaza na samom lokalitetu, arheolozi mogu da pretpostave da će biti otkrivene rimske vile i druge, javne građevine – objašnjava arheolog.

ATA Images

Prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja je i mogućnost istraživanja najstarije faze rimske arhitekture nastanka grada u drugoj polovini I veka.

– Pored nalaza iz perioda Starog veka, na ovom prostoru se očekuje i otkriće središnjeg turskog groblja (Orta mezarlik) nastalog nakon osvajanja 1521. godine – navodi Pop-Lazić.

Pored ovih, kako navodi naš sagovornik, predviđena su istraživanja na prostoru Linijskog parka, parka Kalemegdan, Donjeg grada, Kosovske ulice. Sve ovo isključivo zavisi od finansija.

Promene u saobraćaju

Kao jedan od preduslova za predstojeće radove arheologa na ovom trgu, nameće se, po ko zna koji put najavljeno, izmeštanje trolejbuske stanice.

Dugoročni plan grada, prema najavama nadležnih, i dalje je da okretnicu trolejbusa, kada se stvore uslovi, presele na Dorćol.

Printscreen/ Google maps

Naime, prema ranijim planovima Grada, na Studentskom trgu ili Trge republike trebalo je da se gradi velika podzemna garaža. Međutim, sadašnja istraživanja menjaju situaciju, jer ako se utvrdi da se na Studentskom trgu nalaze vredni arheološki ostaci, garaža će biti građena na Trgu republike, lokacija sadašnjeg “Staklenca”.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Odranije je, kako smo i naveli, poznato da će nova lokacija privremene okretnice sa Studentskog trga planirana na Dorćolu, ali iako je izvođač radova za ovu okretnicu izabran pre nekoliko godina, sve su “kočili” nerešeni imovinsko-pravni odnosi u Dunavskoj.

Pročitajte još

Kako je navedeno u prošlogodišnjoj konkursnoj dokumentaciji, arheološki radovi će morati da se pozicioniraju na prostoru kolovoza na Studentskom trgu ispred zgrada od broja jedan do broja 13 i na mestu okretnice trolejbusa u maksimalnoj dužini od 120 metara.

– Pre postavljanja arheoloških iskopa (sondi) treba ukloniti asfaltne slojeve na mestima gde su predviđene sonde, što je obaveza naručioca. Tamo gde su očuvani nivoi antičkih podova treba zaustaviti dalja istraživanja, sa ciljem buduće prezentacije lokaliteta na istim kotama. Mašinski iskop koristiti samo prilikom uklanjanja površinskih slojeva – ukazano je u dokumentaciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (2)

Comments(2)

  1. Ole kaže:

    hahaha nista od garaze

  2. filipa kaže:

    Odkud to, kako kaže arheolog, da se očekuje otkriće turskog groblja? Kakvo otkriće? Pa gledala sam ga lično pre nego što ga je vlast prekrila asfaltom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti