Prepis Dušanovog zakonika iz 1764. godine izložen u Narodnoj biblioteci Srbije

05.10.2020

19:37 >> 08:12

0

Kao poseban vid promocije kulturnog nasleđa s naglašenom edukativnom funkcijom, izloženi su i suveniri s motivima rukopisnih i starih štampanih knjiga iz fo

Prepis Dušanovog zakonika iz 1764. godine izložen u Narodnoj biblioteci Srbije
Copyright Tanjug/ Tara Radovanović

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, Narodna biblioteka Srbije predstavila je danas manje poznat, do sada ređe izlagan prepis Dušanovog zakonika sačinjen u Karlovačkoj mitropoliji 1764. godine.

U Atrijumu NBS otvorena je izložba slika inspirisanih pomenutom verzijom Dušanovog zakonika pod nazivom “Verba volant, scripta manent – Reči lete, spisi ostaju” umetnice Aleksandre Kokotović. Kao poseban vid promocije kulturnog nasleđa s naglašenom edukativnom funkcijom, izloženi su i suveniri s motivima rukopisnih i starih štampanih knjiga iz fonda NBS, što je deo integralnog koncepta suvenira NBS autorke Nađe Stojković Jovanović.

Tanjug/Tara Radovanović

Milanka Ubiparip iz Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije kaže da je izložen jedan od mlađih prepisa Dušanovog zakonika , takozvani Karlovački prepis.

– Reč je o jednom od dva prepisa Dušanovog zakonika koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije. Onaj stariji, poznatiji kao Prizrenski prepis, koji potiče iz 16. veka, izlagan je u nekoliko navrata. Sada je pred publikom takozvani Karlovački prepis koji je nastao sredinom 18. veka – kazala je za Tanjug Ubiparipova.

Kako ističe, svaka rukopisna knjiga je po Zakonu o kulturnim dobrima neponovljiv unikat zaštićen kao Kulturno dobro od izuzetnog značaja.

– Samim tim što je pisan rukom srpsko-slovenskim jezikom sa nanosima nekoliko drugih jezika koji su bili aktuelni u vreme kada je on nastao, Karlovački prepis ulazi u grupu artefakata koji zaslužuju da budu zakonom zaštićeni – rekla je.

Tanjug / Tara Radovanović

Ona je podsetila da je kulturno nasleđe glavni faktor čuvanja kontinuiteta u umetnosti, nauci i poimanju života generalno.

– Nasleđe čuva simboliku kroz koju šalje poruku kroz vreme. Ako je umetnik otvoren, on može prepoznati i razumeti tu simboliku i iskoristiti je kao inspiraciju za svoja dela kao što je to slučaj sa crtežima Aleksandre Kokotović – kazala je Ubiparipova.

Mlađi prepis Dušanovog zakonika, sačinjen u Karlovačkoj mitropoliji 1764. godine, dostupan je publici samo danas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike