Čak 17 vrsta polena u vazduhu u Beogradu: Ako ste alergični, ovo je važno da znate

10.04.2024

08:58

0

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Mirjana Mitrović istakla je da je topla zima i početak proleća uticalo na ranije cvetanje biljaka

Čak 17 vrsta polena u vazduhu u Beogradu: Ako ste alergični, ovo je važno da znate
profimedia-0468520177 - Copyright Profimedia

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena te agencije. 

Ona je za Tanjug istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh”. 

- Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave - rekla je Mitrović. 

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha

- Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana - rekla je Mitrović. 

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava”. 

- Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na našoj Android aplikaciji “Polen Srbija” može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Soko banja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme - rekla je Mitrović. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike