Vrućine donose i povećano UV zračenje: Devet mesta u Srbiji biće posebno izloženo, ovako se možete zaštititi

10.04.2024

08:12

0

Autor: I.K.

Prema biometeorološkoj prognozi za danas, moguće su uobičajene tegobe kod većine hroničnih bolesnika

Vrućine donose i povećano UV zračenje: Devet mesta u Srbiji biće posebno izloženo, ovako se možete zaštititi
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod najavio je do sredine aprila pretežno sunčano i toplo vreme, uz povremene lokalne razvoje oblačnosti, a na snazi će sve do petka biti žuti meteo-alarm zbog visokih temperatura, iznad 28 stepeni. Po svemu sudeći, ovako visoke temperature izaziva vremenski fenomen El Ninjo, za koji se očekuje da će da prestane u narednim mesecima.

Prethodni mesec, prema podacima naučnika koje je predočio Gevin Šmit, direktor Godar instituta pri NASA, bio je najtopliji u svetu do sada, i deseti je mesec uzastopce koji se smatra rekordno najtoplijim. 

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

- Još uvek pokušavamo da razumemo zašto se situacija tako dramatično promenila sredinom prošle godine i koliko će trajati, da li je u pitanju fazni pomak ili je reč o kratkotrajnim klimatskim trendovima - rekla je članica istraživača Službe za kilmatske promene EU ''Kopernik'' Samanta Burdžes.

Danas će temperatura u Srbiji ići sve do 30. podeoka. UV zračenje će danas i sutra biti umereno i visoko. Vrednosti će biti visoke na Crnom vrhu, Zlatiboru, u Sjenici, na Kopaoniku, u Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini i Vranju. Potrebno je zato zaštititi najosetljivije delove tela. 

Biometeorološka prognoza

Prema biometeorološkoj prognozi za danas, moguće su uobičajene tegobe kod većine hroničnih bolesnika.

- Oprez se savetuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Od meteoropatskih reakcija mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje - navodi RHMZ.

Preporučuje se adekvatno odevanje, kao i boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

Saveti na vrućinama

Iz RHMZ-a preporučuju da je pri izlaganju suncu u trajanju dužem od 30 minuta, oko podneva, potrebno preduzeti mere predostrožnosti: koristiti kape, šešire, naočare za sunce, zaštitne kreme za lice i se skloniti u hlad.

Profimedia
 

Posebno osetljive kategorije za ekstremne vremenske okolnosti su dеca uzrаstа dо dve gоdinе, оsоbе stаriје оd 60 gоdinа, kао i hrоnični bоlеsnici, koji bi u najtoplijem delu dana trebalo da izbegavaju boravak napolju, savetuje Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". 

Ne zaboravite da u vreme kada je sunce najjače dеcu, kао ni živоtinjе,  nikako ne treba ostavljati u zatvorenim kolima koja su izložena toploti. Rеdоvnо unоsitе tеčnоst, prе svеgа vоdu, izbegavajte na vrućinama alkohol, kafu i gazirana bezalkoholna pića.

Vreme do petka

Kako RHMZ prognozira, u četvrtak će takođe biti sunčano i toplo uz slab i umeren vetar, a najviša temperatura će biti 28 stepeni. 

U petak takođe pretežno sunčano i toplo, a temperatura će ići do 28 stepeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike