Otkriven uzrok! Ko je kriv za incident na letu Beograd - Diseldorf

22.02.2024

14:47

0

U preliminarnom izveštaju je konstatovano da sa letelicom nije bilo tehničkih problema, te da su motor i drugi sistemi radili normalno

Otkriven uzrok! Ko je kriv za incident na letu Beograd - Diseldorf
Aerodrom posle prinudnog sletanja - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS) objavio je Obaveštenje o početku istrage udesa Embraera Maraton erlajnza na letu Er Srbije JU324 za Diseldorf.

Preliminarni izveštaj zaključuje da je "jedan od verovatnih uzroka udesa neadekvatna procena parametara za poletanje tokom pretpoletene pripreme letačke posade aviona a nakon odluke da se izvrši poletanje sa manje dužine piste u odnosu na inicijalno planiranu.", prenosi Tango six.

CINS u preliminarnom izveštaju konstatuje da sa letelicom nije bilo tehničkih problema, motor i drugi sistemi su radili normalno. Stoga će i verovatan zaključak konačnog izveštaja koji će, po najavi Glavnog istražitelja biti gotov za oko 3 meseca, biti ljudski faktor.

Preliminarni izveštaj ne navodi nikakve zaključke niti objašnjenja zbog čega je posada uradila to što je uradila već samo iznosi tok i opis dešavanja. Takođe, konstatuje se da je događaj klasifikovan kao udes, a avion je pretrpeo veća oštećenja trupa, levog krila i horizontalnog stabilizatora.

 

 

Izveštaj navodi da je kapetan bio Italijan star 58 godina sa tip rejtinzima za A320 i Embraer 170 dok je kopilot bio Poljak sa rejtingom za Embraer 170. Letačkoj i kabinskoj posadi je ovo bio drugi let nakon povratnog leta do Beča. U avionu su bila 2 pilota, 3 člana kabinske posade i 106 putnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tango six

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike