Odobren kredit za gradnju novog mosta: Beograđani, uskoro ćete brže stizati do Ade Ciganlije (FOTO)

19.12.2023

18:27

0

Autor: Lj. S.

Ukupni troškovi izgradnje ovog mosta iznose oko 20 miliona evra

Odobren kredit za gradnju novog mosta: Beograđani, uskoro ćete brže stizati do Ade Ciganlije (FOTO)
Izgled budućeg mosta - Copyright Printscreen/Urbanistički zavod Beograda/Youtube/Djordje Petrić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da će kreditom od 17 miliona evra Gradu Beogradu finansirati projekat izgradnje pešačko-biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije.

Ukupni troškovi izgradnje ovog mosta iznose oko 20 miliona evra, navodi se na veb stranici Evropske banke za obnovu i razvoj.

Datum odobrenja ove investicije je 28. jun 2024. godine.

Beoinfo
 

Cilj projekta je, prema banci sa sedištem u Londonu, povećanje "aktivne mobilnosti u gradskom prevozu", smanjenje saobraćajnih gužvi i promocija čistog, održivog i integrisanog pristupa mobilnosti u Gradu Beogradu.

Izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Save deo je strateškog opredeljenja Grada Beograda da podstakne biciklizam kao ekološki čist vid transporta, poboljša dostupnost i poveže najnaseljenije područje Beograda - Novi Beograd, sa glavnom prirodnom rekreativnom zonom grada - Adom Ciganlijom, ističe Evropska banka za obnovu i razvoj.

O budućem mostu

Prema aktuelnim planovima, most će sa novobeogradske strane biti izgrađen između blokova 70 i 70a u ulici Omladinskih brigada.

Izgradnjom ovog mosta formiraće se kontinualni koridor biciklističke mreže Zemun - Novi Beograd - Ada Ciganlija - Dorćol.

Planirani most predviđen je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojećih i planiranih pešačkih i biciklističkih staza na novobeogradskoj strani sa Adom Ciganlijom.

Takođe, planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije, a motorni saobraćaj je zabranjen, osim za vozila Hitna pomoći, vatrogasne službe i policije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike