Povezivanje Novog Beograda i Ade Ciganlije: Nacrt pešačko-biciklističkog mosta poslat na javni uvid

21.11.2022

18:03

0

U planu između ostalog piše da se pešački-biciklistički most planira u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i stvaranja infrastrukture za aktivnu mobilnos

Povezivanje Novog Beograda i Ade Ciganlije: Nacrt pešačko-biciklističkog mosta poslat na javni uvid
Ada Ciganlija - Copyright 24sedam/ L. Đ. T.

Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko Save, stavljen je na rani javni uvid na kojem će biti do 21. decembra.

U planu piše da je saobraćajni Institut CIP izradio "Bazičnu analizu mogućih lokacija za izmeštanje Starog savskog mosta" čiji je zaključak da je premeštanje postojećeg Starog savskog mosta na lokaciju Ada Ciganlija - Novi Beograd sa tehničke strane izvodljivo, ali da treba uzeti u obzir ekonomsku isplativost i vizuelni efekat takvog premeštanja, te da je tehnički ispravnije razmotriti izgradnju potpuno novog pešačko - biciklističkog mosta izvedenog kao elegantna, laka i optimalna konstrukcija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, zaključeno je da je veza između ulica Omladinskih brigada i Ade Ciganlije najprihvatljivija za postavljanje i da je most potrebno planirati isključivo kao pešačko - biciklističku vezu između Novog Beograda i Ade Ciganlije uz mogućnost prelaska samo interventnih vozila (hitna pomoć i vatrogasna vozila).

U planu, objavljenom na sajtu Grada Beograda, između ostalog piše da se pešački - biciklistički most planira u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i stvaranja infrastrukture za aktivnu mobilnost, čime se otvara mogućnost za veći udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu.

Planirana je dvosmerna biciklističko - pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije, navodi se i dodaje da je kolski saobraćaj zabranjen, osim za vozila sa posebnim režimom korišćenja (hitna pomoć, vatrogasna služba, održavanje).

Unsplash
 

 

U dokumentaciji plana priložene su dve varijante izgleda mosta (sa lukovima i sa ogradom) koje predstavljaju moguća rešenja, a kako se navodi, konačno rešenje definisaće se kroz izradu tehničke dokumentacije, posebno prema uslovima Zavoda za zaštitu prirode u odnosu na stanište i koridor zaštićene vrste ptica "mali vranac".

Kako se navodi, u zoni mostovske konstrukcije moguće je planirati proširenja - niše za zadržavanje korisnika mosta i vidikovce za sagledavanje okruženja.

Uz konstrukciju mosta na obe obale, kroz izradu projektne dokumentacije, potrebno je predvideti stepenišni prostor i/ili lift za pristup pešaka i biciklista, ukoliko uslovi nadležnih institucija dozvole.

Između ostalog, navodi se da most treba planirati sa savremenom opremom urbanog mobilijara – osvetljenje, žardinjere, ograda, a u blizini mosta planirati lokaciju za punjače električnih bicikala i trotineta, te da je preporuka da se na mostu planiraju IP kamere i brojač bicikala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike