Upravnica zgrade na Novom Beogradu nestala, kao i novac sa računa!

07.11.2023

09:05

0

O tome ne samo da nije obavestila stanare, već je nastavila da im šalje račune, priča Mirko Vuletić, novi prinudni upravnik

Upravnica zgrade na Novom Beogradu nestala, kao i novac sa računa!
Fotografije Nikole Huseina - Copyright Privatna arhiva/Nikola Husein

Nevolje u stambenim zgradama su različite, ali im je svima nešto zajedničko – kad god stanari ne mogu da se dogovore, i mali problem postane veći. Primer za to je i zgrada u Ulici generala Ždanova na Novom Beogradu, gde su stanari sasvim slučajno saznali da izvršitelji mogu da im zakucaju na vrata, i to zbog ugovora koji je potpisala bivša upravnica stambene zajednice.

Slučajno je jedna stanarka saznala da je račun stambene zajednice blokiran i prazan, kao i da se prinudna upravnica ispisala iz registra profesionalnih upravnika na sopstveni zahtev.

O tome ne samo da nije obavestila stanare, već je nastavila da im šalje račune, priča Mirko Vuletić, novi prinudni upravnik, kog je ulazu broj 9 dodelila Opština Novi Beograd.

- Napisao sam bivšem upravniku imejl i tražio sam da mi da primopredajni zapisnik, znači da mi da pečat, da mi da stanje na računu, finansijski izveštaj i ugovore i sve ostalo što je bitno da bi se situacija razjasnila. Međutim, nisam uspeo da dođem do profesionalne upravnice - kaže trenutni prinudni upravnik Mirko Vuletić.

24sedam/L.Đ.T.
 

 

Dugovi i za održavanje lifta i čišćenje

Ova zgrada može da posluži kao primer svih modela upravljanja: izabrani, prinudni i upravnik iz redova stanara. Najgore su prošli oni koji nisu mogli da se dogovore. Osim za popravku cevi, duguju i za održavanje lifta i čišćenje.

- Ukoliko nešto nije dobro sa fakturom, ukoliko ne može da se nađe ovaj zajednički jezik sa izvođačima, može da se angažuje veštak građevinske struke koji će tačno sve proceniti – gde je pukla cev, koji je poprečni presek cevi, šta se radilo. Da se vidi koliko bi to koštalo, i onda na osnovu tog veštačenja da se utuži izvođač radova - objašnjava Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Nađeno kakvo-takvo rešenje

Novi prinudni upravnik održao je sastanak sa stanarima, pa je predloženo kakvo-takvo rešenje.

- Formiran je jedan tim u koji smo uključeni dva stanara i ja, da lepo obavimo razgovor. Prvo sa firmom koja je radila na popravci cevi za vodu i kanalizaciju i da pokušamo da dobijemo objašnjenje o tome šta je sve urađeno za tih 500.000 i da pitamo da li može taj deo da se umanji -  rekao je sadašnji upravnik.

Kako sada stvari stoje, preostali dug za zamenu cevi je 330.000 dinara. Dug za čišćenje zgrade je oko 70.000 i najverovatnije će biti otpisan, a za održavanje lifta 50.000 dinara, i biće umanjen.

Postignut je dogovor da 23 stanara dug od 430.000 dinara plate u dve mesečne rate. Ako se toga svi budu pridržavali, račun zgrade biće odblokiran već početkom sledeće godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike