Šapić na pomenu nevinim žrtvama komunističkog režima: Naši potomci treba konačno da saznaju pravu istinu (FOTO)

04.11.2023

16:19

0

Autor: 24sedam

On je tom prilikom, obraćajući se prisutnima, rekao je da je na ovom mestu pre nešto više od mesec dana obeležen dan kada je stradao kralj Aleksandar I Karađorđević j

Šapić na pomenu nevinim žrtvama komunističkog režima: Naši potomci treba konačno da saznaju pravu istinu (FOTO)
Copyright Beonfo

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas na prostoru kod Kraljeve česme pomenu svim nevinim žrtvama komunističkog režima u Beogradu.

On je tom prilikom, obraćajući se prisutnima, rekao je da je na ovom mestu pre nešto više od mesec dana obeležen dan kada je stradao kralj Aleksandar I Karađorđević jer je zvanično tada otvoren ovaj prostor, ali kako je rekao, istovremeno i mesto velikog stradanja pre svega srpskog naroda od strane komunističke ruke.

Beonfo
 

- Smatrao sam ovo kao svoju obavezu i kamo sreće da svako ko dobije priliku u ime svog naroda i građana da bude na nekom odgovornom mestu radi ovakve i slične stvari i da to doživljava kao svoju obavezu. Došlo je vreme da se stane sa dugo prekrajanom istorijođ od strane boljševičko komunističkog režima, koji je mnogima naneo štete, ali nikome kao srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Učinilo se da je nakon 2.000. godine došao taj momenat, kada se malo krenulo, ali ubrzo i stalo. I nekako još uvek stojimo -  rekao je Šapić.

On je dodao da svako ko dobije priliku da obavlja neku odgovornu funkciju zaboravi mnoge stvari zbog kojih se valjda i bavi politikom.

Beonfo
 

 - Zato sam smatrao da je to moja obaveza, ukoliko verujem da je država koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. godine platforma svih nedaća koje su kulminirale ratovima devedestetih kao i platforma za današnje države iz okruženja, od kojih mnoge nisu ni postojale, a naročito ne, u tada kreiranim, a danas uveliko proznatim, granicama.  I ne govorim ja ovo da bi se mi vraćali i nešto danas prekrajali. Ta priča je završena,  i plaćena je debelo mnogim glavama. Zato mislim da je došlo vreme da srpski narod konačno pogleda istini u oči, da svako ko se nalazi na društvenom i političkom i svakom drugom odgovornom mestu, a želi dobro svom narodu, bude spreman da ukoliko treba plati i političku i svaku drugu cenu, ali da se konačno suočimo sa činjenicama. Kao što je došlo vreme da jednom velikom stradalniku generalu Draži Mihajloviću konačno damo mesto koje zaslužuje u našem narodu,  našoj istoriji i našem društvu. A možda polako dolazi i vreme da se i onome koje bio rodonačelnik te antisrpsko komunističke politike, za vijek vijekova zahvalimo, a ne da mu posmrtni ostaci borave na najlepšem mestu u gradu Beogradu i da mu se i dan danas mnogi baš tu klanjaju, u sred naše  srpske prestonice - istakao je Šapić.

Beonfo
 

Dodao je da ne možemo da idemo napred ukoliko konačno, svi jedinstveno, bez obzira na neke druge naše različitosti, ne raščistimo sa jednom fingiranom, prekrajanom istorijom i počnemo našu decu u školama da učimo istini.

- Treba da napravimo jasnu razliku između komunista koji su nam činili zlo i antifašista među kojima su bili i partizani, a oni  jesu  naša braća, prijatelji i sunarodnici. Onog momenta kada to budemo jasno razdvojili tek tada možemo da idemo ozbiljno napred i verujemo u neku svetliju budućnost. Zato mislim da ko god sutra bude bio gradonačelnik ne može da se bavi samo pitanjima instalacije i kanalizacije, već činjenica da vodi srpsku prestonicu mu nameće obavezu da se bavi i drugim stvarima. Zato meni danas ne može neki potomak komunista i boljševika koji sebe danas nazivaju levi  neoliberali, da bude bliži od srpskog patriote i srpskog nacionaliste u najlepšem smislu te reč i onoga  koji nikoga ne mrzi ali se ne srami da kaže da svoj narod najviše voli - rekao je Šapić dodajući da je obaveza da se o ovome govori svuda i da se ne bojimo kako je rekao napada onih koji ne žele da se naši potomci konačno susretnu sa istinom.

Beonfo
 

Istoričar Srđan Cvetković, predsednik Udruženja "U ime naroda za slobodnu Srbiju" je zahvalio Aleksandru Šapiću koji je, kako je rekao obećao da će se založiti da se rekonstruiše Kraljeva česma i otvori spomen park i to i ostvario.

Beonfo
 

- Posle dugogodišnjij napora Udruženja građana i različitih projekata koje smo radili i koji su išli za tim da rasvetle stradanje ovih ljudi od strane revolucionarnog režima nakon Drugog svetskog rata obratili smo se Grad Beogradu još 2009. godine, ali to je kaskalo sve do pre par godina kada se Grad prvi put zainteresovao. Prošle godine Aleksandar Šapić, tada gradonačelnik, obećao ljudima na pomenu da će se Grad založiti i napraviti projekat rekonstrukcije Kraljeve česme i projekat konačno priznanja Spomenika nevinim žrtvama komunističkog režima. To obećanje je ispunio a kada u Srbiji neki političar nešto obeća i to ispuni to treba da se poštuje jer to i nije prečest slučaj. Obično se obeća pa se to prologira u nedogled. Ovo ne samo što je bilo tačno već je bilo i ekspresno. Sada stojimo na jednom od možda najlepših parkića u Beogradu, sa legalizovanim spomen krstom i Kraljevom česmom, a prošle godine tu je bilo samo blato. Ovo je primer kako treba projekti da se rade, brzo, odgovorno i složno - rekao je Cvetković.

Pomenu nevinim žrtvama komunističkog režima prisustvovali su akademik Dušan Kovačević koji je predsednik Inicijativnog odbora za podizanje Spomenika žrtvama komunističkog terora, a parastos je služio Episkop Hvostanski Aleksej.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike