Obeležena 105. godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu (FOTO)

01.11.2023

12:37

0

Elitne jedinice srpske vojske, Drinska, Dunavska i Moravska divizija, 1. novembra 1918. godine ušle su u Beograd pod komandom generala Petra Bojovića i tako je grad postao slobodan

Obeležena 105. godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu (FOTO)
Copyright BeoInfo

Povodom 105 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, danas je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda 1914–1918. na Novom groblju odata počast palim borcima u tom ratu.

Vence su položili predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i član ovog tela Nikola Nikodijević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, te organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.

Venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, te organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.

Elitne jedinice srpske vojske, Drinska, Dunavska i Moravska divizija, 1. novembra 1918. godine ušle su u Beograd pod komandom generala Petra Bojovića i tako je grad postao slobodan. U Prvom svetskom ratu Srbija je izgubila biše od milion stanovnika.

Spomenik i spomen-kosturnica branilaca Beograda, impozantno delo nastalo po nacrtu ruskog arhitekte i skulptora Romana Verhovskog, visoko bezmalo dvadeset metara, zaštićeno je u sklopu Novog groblja kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike