Selaković: Obeležavajući Dan oslobođenja Beograda, Srbija potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost za antifašizam i antinacizam

20.10.2023

14:14

0

Prema rečima ministra, potrebno je setiti se onoga što je bilo obeležje stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kompleksa koncentracionih logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

Selaković: Obeležavajući Dan oslobođenja Beograda, Srbija potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost za antifašizam i antinacizam
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao danas da Srbija kroz obeležavanje ovog dana potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost da bude na pravoj strani koja se bori protiv nepravde.

- Mi ovim potvrđujemo istorijsku opredeljenost srpskog naroda za antifašizam i antinacizam, jer su upravo ta dva zla, nacizam i fašizam, u toku 20. veka našem narodu, kao i mnogim drugim narodima Evrope i sveta, naneli do tada neviđena zla - izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, potrebno je setiti se onoga što je bilo obeležje stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kompleksa koncentracionih logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

- Setiti se stotina hiljada žrtava koje je ta fabrika smrti odnela i shvatiti koliko je to zlo bilo veliko i koliko je ovaj današnji dan važan kao jedan od ključnih međaša u istoriji - ukazao je Selaković.

Dodao je da se na današnji dan sećamo boraca Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije koji su oslobodili Beograd nakon četiri godine represije.

Selaković je naveo da je Vlada Srbije danas donela odluke o formiranju upravljačkog odbora i odbora koji izvršava odluke upravljačkog odbora za izgradnju memorijalnog centra Jasenovac u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Beogradu.

- Baštineći i negujući tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, među kojima svakako jesu i oslobodilačke tradicije vezane za Drugi svetski rat, Vlada Republike Srbije, njen odbor za negovanje tradicije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja samo čine ono što je važno za negovanje kulture sećanja - istakao je Selaković.

Vence na Groblju osblobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike