Grad Beograd ponovo deli vaučere: Deca do 19 godina, kao i svi zaposleni u predškolskim i školskim ustanovama dobiće po 6.000 dinara

18.09.2023

10:31

0

Prvi put ove godine za oko 9.000 zaposlenih u predškolstvu u svim opštinama obezbeđeni su preventivni zdravstveni sistematski pregledi o trošku grada - rekla je Vesna Vidović

Grad Beograd ponovo deli vaučere: Deca do 19 godina, kao i svi zaposleni u predškolskim i školskim ustanovama dobiće po 6.000 dinara
Đaci / Ilustracija - Copyright A.K./ATAImages

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović rekla je danas da je aktuelnoj gradskoj vlasti želja da se vrati ugled i dostojanstvo koje su vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori nekada imali i dodala da je od početka mandata najvažnije unapređenje obrazovnog sistema.

Na pitanje kad i kako će plate vaspitača u Beogradu biti 100.000 dinara, Vidović je za Politiku podsetila da će na republičkom nivou svim prosvetnim radnicima plate biti uvećene za 5,5 odsto ovog meseca i da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda rebalansom budžeta predviđeno da se osnovica zarade u predškolskim ustanovama u Beogradu poveća za 16 odsto.

- Do sada je je uvećena za šest, a biće i za dodatnih 10 odsto. Predsednik republike ja najavio da će osnovica plata u prosveti od januara biti za još 10 odsto veća. Nakon toga zarade vaspitača sa sedmim stepenom stručne spreme u prestoničkim vrtićima iznosiće više od 100.000 dinara - rekla je Vidović.

Beoinfo
Vesna Vidović

Podsetila je i da je zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama u martu isplaćena solidarna pomoć po 25.000 dinara i dodala da postoji namera da se taj iznos uveća na 40.000 dinara.

- To je pokazatelj odgovorne politike i gradske i republičke vlasti u odnosu prema ljudima koji rade sa najmađima - navela je ona.

Na pitanje koje su ključne promene u sistemu obrazovanja i dečje zaštite u prestonici u poslednjih godinu i po dana, Vidović je navela da je kupovinom udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce grad Beograd uradio ono što je dobro za svaku porodicu koja ima školarce.

Vaučeri

Dodala je da je za sledeću godinu gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio mogućnost da roditelji dobiju vaučere u iznosu cene kompleta udžbenika i da ukoliko nemaju potrebe za novim knjigama potroše taj novac na nešto što im je potrebnije.

- Odluka još uvek nije doneta, a namera je da se unapredi i bude u najboljem interesu sugrađana - rekla je ona.

Vidović je navela da će se ponovo dodeljivati vaučeri koji su uvedeni prošle godine u iznosu od 6.000 dinara za sportsku opremu, koji će moći da se iskoriste i za kupovinu materijala za edukaciju i igru, a dobiće ih deca do 19 godina i svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

- Prvi put ove godine za oko 9.000 zaposlenih u predškolstvu u svim opštinama obezbeđeni su preventivni zdravstveni sistematski pregledi o trošku grada. Besplatan je engleski za sve predškolce - ukazala je ona.

Na pitanje koliko ima novih i renoviranih vrtića i škola, a gde nedostaju, Vidović je navela da je ove godine otvoren novi vrtić na Bežanijskoj kosi sa 270 mesta, a da je vrtić "Kraljica Marija" na Savskom vencu prošle godine kompletno obnovljen.

Dodala je vrtići nedostaju, između ostalog, u Sremčici i Paliluli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike