Manifestacija posvećena najmlađima: "Dan tradicije" u Knez Mihailovoj 15. septembra - "Da se deca ponose svojom zastavom i himnom"

12.09.2023

15:25

0

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović istakla je da je veoma važno da decu učimo našoj istoriji, tradiciji i kulturi

Manifestacija posvećena najmlađima: "Dan tradicije" u Knez Mihailovoj 15. septembra - "Da se deca ponose svojom zastavom i himnom"
Copyright Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović pozvala je danas sve Beograđane da učestvuju u manifestaciji „Dan tradicije”, koja će se održati 15. septembra.

Treća po redu manifestacija „Dan tradicije”, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a uz podršku Gradske uprave Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, opština Stari grad i Novi Beograd, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Na konferenciji za novinare održanoj tim povodom u Dečjem kulturnom centru, zamenica gradonačelnika istakla je da će manifestacija biti posvećena našim najmlađima i da je veoma važno da decu učimo našoj istoriji, tradiciji i kulturi.

- Želimo da se ponose svojom zastavom i himnom, da vole svoju zemlju i budu ponosni što su rođeni i odrastaju u Srbiji. Grad Beograd će uvek podržati ovakve manifestacije i zahvalni smo Dečjem kulturnom centru na trudu i posvećenosti ovom cilju. U petak nas očekuje svečani defile Knez Mihailovom ulicom u narodnim nošnjama i sa zastavama Srbije, a na Trgu republike biće organizovan program sa različitim radionicama. „Dan tradicije” predstavlja jednu od najlepših manifestacija koju Beograd ima i zato pozivam sve Beograđane da u petak od 11 časova dođu u Knez Mihailovu ulicu, podrže manifestaciju, učestvuju u njoj i na taj način daju svoj doprinos obeležavanju velikog srpskog praznika - rekla je Vesna Vidović.

Programska direktorka DKC-a Leontina Vukomanović ukazala je da će povorku činiti deca iz PU „Dečji dani”, deca osnovnih škola iz Novog Beograda i Čukarice, kao i šireg gradskog jezgra. Pored pripremljenih radionica za decu, u toku je i nagradni konkurs koji se svake godine održava u saradnji sa turističkim organizacijama Beograda i Srbije.

- Na tom konkursu deca kroz likovnu umetnost i pisanu reč nalaze svoj izraz i vezuju prošlost i sadašnjost kroz ogledalo predaka - rekla je Vukomanovićeva i pozvala sve koji budu došli na manifestaciju da sa sobom ponesu neki detalj koji podseća na istoriju našeg naroda.

Naime, u susret manifestaciji, od 11. do 14. septembra, u Dečjem kulturnom centru Beograda održaće se radionice veza, grafike i digitalne umetnosti sa temom srednjovekovnog srpskog ornamenta. Izložba radova nastalih na tim radionicama biće postavljena na štandovima ispred bine na Trgu republike 15. septembra, koja će zajedno sa kreativnim radionicama činiti prateći program manifestacije „Dan tradicije”.

Prisutnima su se obratili i predstavnici turističkih organizacija Beograda i Srbije, a Miodrag Popović, direktor TOB-a ukazao je na značaj nacionalne zastave kao simbola slobode i nacionalnog jedinstva, pozvavši sve posetioce da sa sobom ponesu ovaj simbol Republike Srbije. O pripremama za praznik na teritoriji cele republike govorio je predsednik Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, čiji članovi će učestvovati na obeležavanju ovog praznika, a prisutnima su se obratili i predstavnici Opštine Stari grad i PU „Dečji dani”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike