Međunarodni dan reke Save obeležen velikom akcijom čišćenja priobalja (FOTO)

01.06.2023

12:56

0

Beograd ima bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike međunarodne reke - rekla je Vesna Vidović

Međunarodni dan reke Save obeležen velikom akcijom čišćenja priobalja (FOTO)
Copyright Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović učestvovala je danas u ime Grada Beograda u akciji čišćenja savskog priobalja, povodom Međunarodnog dana reke Save, koji se obeležava 1. juna.

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštinom Savski venac, kao i javnim preduzećima i kompanijama, organizovalo je ovu akciju na lokaciji od Čukaričkog rukavca, ispod Mosta na Adi, pa sve do Rečne policije.

Učešće su uzeli i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i deca koja su na početku simbolično pustila u nebo plave helijumske balone.

Beoinfo
 

- Beograd ima bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike međunarodne reke, na Savi i Dunavu. Zato danas koristimo priliku da povodom Međunarodnog dana reke Save podignemo svest kod svih građana, kako kod onih najmlađih, tako i kod onih najstarijih da brinu o našim rekama i da održavaju naše priobalje čistim. Najmlađi će danas imati radionice edukativnog karaktera, gde ih učimo na koji način da brinu o našim rekama, ali je važno da svest o tome podižemo kod svih - rekla je Vesna Vidović.

Ona je naglasila da u velikoj akciji čišćenja priobalja učestvuju gradska preduzeća.

- Tu su radnici javnih komunalnih preduzeća "Zelenilo – Beograd" i "Gradska čistoća", koji i inače svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti, a danas posebno podržavaju akciju - navela je Vesna Vidović.

Zamenica gradonačelnika se osvrnula i na važnost projekata izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda.

- Grad Beograd, iako veliki evropski grad, nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Izgradnja prve fabrike započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven čitav Beograd, tako da se otpadne vode više neće direktno izlivati u naše reke. Trudimo se da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji kako bi Beograd bio što čistiji i zdraviji - rekla je Vidovićeva.

Direktor JVP-a "Srbijavode" Goran Puzović precizirao je da akcija obuhvata čišćenje lokacije na i oko Čukaričkog rukavca, te je pozvao sve građane dobre volje da se priključe.

- Jedan od posebnih ciljeva ove akcije jeste pravilno postupanje sa otpadom jer će prikupljen otpad biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran ili kompostiran - istakao je Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, onlajn platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta. Deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole imaju priliku da na zanimljiv način uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža.

Međunarodni dan reke Save se obeležava svake godine 1. juna, s ciljem da se promoviše značaj ove reke za sve zemlje u njenom slivu. Naša zemlja je ravnopravni član i potpisnica Međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC), a JVP "Srbijavode" aktivno učestvuju u radu ove komisije u svim ekspertskim grupama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike