Alpinizam u kućnim uslovima: Beograđani šokirani snimcima sugrađanki koje peru prozore dok stoje na simsu zgrade (VIDEO)

01.08.2023

11:10

0

Autor: Lj. S.

Anketirani građani kažu da je takvo ponašanje poprilično nepromišljeno

Alpinizam u kućnim uslovima: Beograđani šokirani snimcima sugrađanki koje peru prozore dok stoje na simsu zgrade (VIDEO)
Copyright Printscreen/Instagram

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak žene koja u svom domu na petom spratu pere prozore sa spoljne strane.

Situacija u kojoj je žena snimljena je veoma opasna, a Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) radio je istraživanje o tome koliko nezgoda se dešava u stanu i broj nije mali.

Anketirani građani kažu da je takvo ponašanje poprilično nepromišljeno. 

- Da li je vredniji život ili prozor? To me baš interesuje. Znate šta, ne bih ni pokušavala, mislim da nije pametno, prosto, možda nekome trebam - kaže jedna sugrađanka.

Pranje prozora na visini sa spoljne strane treba ostaviti profesionalcima. Oni kažu da je sve ostalo preveliki rizik, a pogotovo ono što se često može videti na snimcima po društvenim mrežama.

- Mislim da samo može da se desi nešto loše ako se ne koristi adekvatna oprema sa kojom treba raditi na visini. Bezbednost kaže da je sve preko dva metra visine nebezbedno po radnika. Za sve preko toga je neophodno imati lekarski pregled, odraditi određene obuke kako bi mogli uopšte tako nešto da rade. U našoj firmi imamo pet ljudi koji poseduju kompletnu alpinističku obuku, radimo mahom u Beogradu i u Srbiji na svim nedostupnim površinama peremo staklene površine i fasade - kaže Slobodan Jovičić iz firma za održavanje higijene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Užad, sprave za spuštanje, blokeri, penjalice, šlem, prsluk, sve to nosi jedan profesionalac angažovan za pranje prozora. Bez toga, posla nema, tvrde u ovoj firmi. 

Kućni poslovi opasni po život

Kačenje zavesa nije nimalo bezbedno, posebno za starije osobe. U modernim kućnim uslovima mnogo je toga što može da dovede do manjih, ali i veoma ozbiljnih povreda, objašnjavaju iz Hitne pomoći.

- Često postoje povrede u kućnim uslovima, što se tiče aparata koje najčešće koristimo, bilo povreda u smislu posekotina, padova, opekotina. Na nesreću, naši stariji sugrađani i padovi u kućnim uslovima su jako česti gde dolazi do povrede kuka - kaže dr Dejan Mladenović iz Hitne pomoći.

On apeluje na građane da vode računa i dodaje da nisu retki ni udari struje od aparata jer često popravljamo uređaje kao laici i pokušavamo da rešimo neki problem. 

To potvrđuju i rezultati istraživanja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Najčešće povrede u kući dešavaju se u dnevnoj ili spavaćoj sobi, više od polovine se povredi baš u tim delovima stana. 

Češće se povređuju žene, a rizik od pada je veći što su osobe starije.

Naginjanje sa terase ili sa prozora nikako nije preporučljivo bez obzira na godine. Jedno je voleti adrenalinske nalete u kontrolisanim uslovima, a nešto sasvim drugo je nepotrebno rizikovati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike