Morski galeb doleteo u Beograd: Bila bi to obična priča da nije bilo prstena oko noge...

31.07.2023

15:06

0

Autor: I.K.

Ptica je zbrinuta u Beogradskom zoološkom vrtu

Morski galeb doleteo u Beograd: Bila bi to obična priča da nije bilo prstena oko noge...
Copyright Profimedia

Ovih dana svedočimo neobičnoj priči. Jedan mladi morski galeb nađen je u subotu u Beogradu i to bi možda bila jedna obična priča da nije ustanovljeno odakle je stigao.

Naime, kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije morski galeb (Larus michahellis), obeležen plastičnim prstenom oznake M043 pronađen je u subotu u Beogradu. Ptica nije mogla da poleti, te su građani zatražili od Zavoda za zaštitu prirode Srbije da pticu preuzme.

- Ptica je zbrinuta u Beogradskom zoološkom vrtu, a podaci sa prstena objavljeni su na društvenim mrežama na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Da nije bilo tog prstena, bila bi to sasvim obična priča o još jednom slučaju u kome je potrebno pomoći divljoj ptici, navode iz Društva.

 

 

Nakon što je vest objavljena na društvenim mrežama, sa daleke Malte se javio kolega Nik Barbara, koji je, sav uzbuđen, rekao da je ptica doletela u Srbiju iz tog dela Sredozemlja!

 

 

-Naime, malteški došljak obeležen je na gnezdu na malom kamenitom ostrvu Filfla, 17. maja ove godine. Svrha obeležavanja ptica upravo jeste da se prate njihova kretanja, ponašanja, dužina života i razne druge osobenosti koje nam pomažu da ih bolje upoznamo i sačuvamo. Zahvaljujući prstenovanju, znamo da je ovaj svetski putnik preleteo najmanje 1.110 kilometara od mesta prstenovanja do Beograda gde mu je pružena pomoć. 

Pa, dobrodošao nam i srećan put nazad kući.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike