Deka se prekrstio, a unuka stavila dlan na sliku: Pijanista za 24sedam o grafitu na Vračaru - izgledalo je kao da su videli sebe u ogledalu

16.04.2023

19:00

0

Vreme na tom zidu, koji se nalazi u Ulici kneginje Zorke, izgleda kao da je zauvek stalo

Deka se prekrstio, a unuka stavila dlan na sliku: Pijanista za 24sedam o grafitu na Vračaru - izgledalo je kao da su videli sebe u ogledalu
Grafit Pijaniste na Vračaru - Copyright Privatna arhiva/Pijanista

Ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, nedavno je oduševio veliki broj građana umetničkim delom u centru Beograda i to jednom, vrlo jednostavnom porukom - Usreći se.

On je u ulici Kneginje Zorke, na potezu između Krunske i Njegoševe ulice, napravio grafit sa dekom i unukom, okrenuti leđima, dok se iznad njih nalazi stariji grafit -veliki, žuti smajli, ispod kojeg piše - "usreći se".

Kako je Pijanista naveo za 24sedam, ideja ovog grafita je potekla od deke i unuke koji su stalno prolazili tom ulicom na putu od kuće do vrtića i nazad. 

- Više puta sam ih video kako zastaju ispred #usrecise smajlija, pozdrave ga kao starog prijatelja i sa smeškom nastavljaju dalje. Sinulo mi je u trenutku da ta scena njihovih veselih susreta treba

da se ovekoveči. Tako i bi - objašnjava Josifovski. 

On dodaje da je "vreme na tom zidu izgleda zauvek stalo".

Prva reakcije deke i unuke

Na pitanje kakva je bila reakcije deke i unuke kada su po prvi put videli njegov grafit, Pijanista za 24sedam kaže da je izgledalo kao da su sebe videli u ogledalu. 

- Deka se u neverici prekrstio, a unuka je radosno poskočila i stavila dlan na sliku. Onda su se ona i deka nasmejani pogledali i kao pravi protagonisti nekog performansa počeli da se obraćaju prolaznicima, koji ih u trenu okružiše. Iz te gužve poteče smeh i graja, dok su se Deka, unuka i Smajli radosni fotkali sa prolaznicima - kaže naš sagovornik. 

Pijanista ističe da njegove radovi uvek traže "duh mesta", koji će im, kako dodaje, dati odobrenje da mogu da dođu u njegovo carstvo i tu i ostanu. 

"Ko ne veruje, neka upita Smajlija", dodao je on. 

"Idilična slika porodične sreće"

Josifovski napominje da ovaj grafit predstavlja idiličnu sliku porodične sreće, kao i da se svaki put razneži pred njom. 

Na pitanje kakve su bile reakcije drugih komšija Vračara i slučajnih prolaznika na ovaj grafit, on je rekao da najbolje o tome govore deda, unuka i smajli. 

- Oni su sada stalno tu sa prolaznicima, slušaju njihove komentare i fotkaju se sa njima - zakjučio je za 24sedam Pijanista.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike