Andrej iz Moskve oslikava murale po Beogradu kojima se svi dive: Njegove slike prepoznatljive su zbog jednog prelepog motiva (FOTO)

22.01.2022

09:00

0

Mnoge delove beogradskih naselja svojim kistom i bojama presvukao je u novo ruho

Andrej iz Moskve oslikava murale po Beogradu kojima se svi dive: Njegove slike prepoznatljive su zbog jednog prelepog motiva (FOTO)
Andrej Kolosov Katarina Mihajlović (13) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Moskovljanin Andrej Kolosov odlučio je da svoj talenat pretoči u živopisne murale i tako delove beogradskih naselja presvuče u novo ruho, a za 24sedam kaže da je "slikar u kom živi mnogo slikara".

Opus ovog umetnika se kreće od freski, preko grafita, do murala, koje građani Beograda mogu videti na maltene svakom koraku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Odmalena su mi slikarska platna bila pred očima, jer mi se i otac bavio slikarstvom, pa sam sa pet godina krenuo na časove - počinje priču za 24sedam ovaj mladi umetnik sa adresom u Beogradu.

On naglašava da je, u svemu što je radio, imao podršku porodice.

Uličnom umetnošću i crtanjem grafita počeo je da se bavi 1999., a šest godina kasnije učestvovao je u festivalu ulepšavanja rejona Jasenjevo u Moskvi, gde je osvojio prvo mesto sa muralom "Moskva".

Pre pet godina, život ga je doveo u srpsku prestonicu, kada je upisao Bogoslovski fakultet na kom mu je ostao još samo jedan ispit i to iz starogrčkog jezika.

 U Beogradu je upoznao i ljubav svog života - Mariju.

24sedam/Katarina Mihajlović
Marija i Andrej sa sinom Sergejem

- Ona je došla na razmenu studenata Filološkog fakulteta, iz Sibira. Tako se poklopilo da budemo na istom koncertu i da se upoznamo - rekao je Kolosov i dodao da je zatim sve krenulo redom. 

Prvo smo se, kako kaže, venčali u Sabornoj crkvi, a potom nam je stigao i najveći blagoslov - sin Sergej, koji sada ima jednu godinu.

Ovaj umetnik ističe da mališan često dolazi da ga gleda kako slika, i da mu je to drago jer je upravo on zavoleo ovu umetnost gledajući svog oca.

Proputovao je Srbiju, uzduž i popreko, a u srce mu se "nije uvukao" samo Beograd već i drugi srpski gradovi. Poseban utisak na njega ostavilo je Kosovo i Metohija.

- Obišao sam sve manastire na Kosovu, samo mi je još ostala Gračanica. Želeo sam da odem i svojim okom pogledam ta dela koja ostavljaju bez reči i oduševio sam se - naglasio je Moskovljanin i dodao: 

- Srbi su srdačan, ali i srčan narod. Gde god da sam putovao po zemlji, osetio sam se dobrodošao - kaže on.

Postao prepoznatljiv po motivima cveća

Kroz njegove crteže proteže se motiv cveća, zbog koga su ljudi počeli da prepoznaju njegove murale širom prestonice.

- Cvet je kao i čovek. Živi, "diše", ima svoju lepotu, ali i svoj vek - objašnjava umetnik Kolosov.

Iako već može da se pohvali sa velikim brojem oslikanih murala, kaže da ne može da izdvoji jedan od njih.

- Moja umetnost još uvek živi. Svaki moj novi rad je nova stepenica, uvek se trudim da idem dalje i radim bolje - zaključio je umetnik.

Iako često prožeti jednim motivom, njegovi radovi su različiti - naslikao je portret sovjetskog pilota i kosmonauta, Jurija Gagarina, a dao je i novi sjaj školskom terenu u jednoj novobeogradskoj školi, uradivši na pločniku ove obrazovne ustanove najveću kaligrafiju u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike