"Deca kao sunca sjaj": U Beogradu otvorena manifestacija povodom Dana borbe protiv dečjeg rada (FOTO)

12.06.2023

16:44

0

Manifestaciju su podržali mnogobrojni prijatelji i poznate ličnosti koji su svojim prisustvom uveličali događaj, poput Sergeja Ćetkovića, Nigora Montenigersa, Đorđa Mišine, Nine Perišić, Nine Nešković i mnogih drugih

"Deca kao sunca sjaj": U Beogradu otvorena manifestacija povodom Dana borbe protiv dečjeg rada (FOTO)
Copyright Beoinfo

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić otvorila je danas manifestaciju pod nazivom "Deca kao sunca sjaj" koja je održana u Prihvatilištu za decu Beograda, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Čamagić je tom prilikom istakla da današnjom manifestacijom žele da ukažu koliko smo istrajni u borbi da svako dete ima jednaku šansu za odrastanje, kao i da osnovna ljudska i dečja prava moraju biti poštovana, te da nijedno dete ne sme prinudnim radom biti zlostavljano i zanemareno.

Prema njenim rečima, neka istraživanja pokazuju da je oko 80.000 dece u Srbiji na neki način iskorišćeno da radi i privređuje mimo onoga što zakon dozvoljava.

- Mi se borimo protiv toga. Dešava se nekada da se deca koriste za rad i da im se ugrožavaju dečja prava, a da odrasli možda toga nisu svesni. Zato je važno da razgovaramo o ovoj temi. U ruralnim sredinama deca su često preopterećena fizičkim radom i zbog toga nažalost zanemare obrazovanje, igru i radost, sve što detinjstvo donosi - rekla je ona, a navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković istakla je da je ova borba ispunjena porukom da dete treba da sija kao sunčev sjaj u našim životima i da nikada ne treba da dozvolimo da svojim nečinjenjem ili činjenjem ugrozimo bilo koje dete. Ona je rekla da će u Prihvatilištu biti organizovan niz radionica zabavnog i edukativnog karaktera, ali je svrha današnjeg dana da pokažemo koliko neke stvari koje im priuštimo oni umeju da vrate.

- To su radost, raspoloženje, uvažavanje, dobra volja, prepoznavanje snaga koje imaju u sebi, kao i preformulisanje njihovih navika, želja i potreba koje su nažalost u nekom okruženju bile ugrožene - dodala je ona.

Prema njenim rečima, Prihvatilište postoji 65 godina, a danas je u njemu na raspolaganju 48 kreveta. Ona je dodala da trenutno njih 40-oro koristi usluge ustanove, a već 65 godina dvadeset i četiri sata ovde dolaze deca koja su najugroženija u trenutku kada im se dešava nešto što ne bi trebalo i smelo i to su deca koja se nađu na ulici, koja su zanemarena, zlostavljana, žrtve trgovine ljudima.

Manifestaciju su podržali mnogobrojni prijatelji i poznate ličnosti koji su svojim prisustvom uveličali događaj, poput Sergeja Ćetkovića, Nigora Montenigersa, Đorđa Mišine, Nine Perišić, Nine Nešković i mnogih drugih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike