Poznato kada će đaci OŠ "Vladislav Ribnikar" krenuti na nastavu: Povratak učenika zavisiće od toga kako se budu osećali

07.05.2023

13:37

0

Akcioni plan smo završili, poslali smo obaveštenje roditeljima - rekao je Dragan Filipović

Poznato kada će đaci OŠ "Vladislav Ribnikar" krenuti na nastavu: Povratak učenika zavisiće od toga kako se budu osećali
Copyright 24sedam/Lj.K.

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je danas da, iako je odlučeno da se učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vraćaju na nastavu u sredu 10. maja, povratak svakog učenika zavisiće od toga kako se budu osećali i dodao da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođene đacima.

Filipović je istakao da je zbog tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru napravljen akcioni plan kako bi se deci, nastavnicima, ali i roditeljima pomoglo da prevaziđu traumu i da će se danas održati sednica saveta roditelja na kojoj će se govoriti o svim daljim koracima.

- Akcioni plan smo završili, poslali smo obaveštenje roditeljima - rekao je on.

Naveo je da će se učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" vraćati na nastavu u zavisnosti od toga kako se budu osećali i koliko se roditelji budu osećali bezbedno.

- Vraćaju se svi učenici u školu Vladislav Ribnikar od 10. maja, ali to će zavisiti od toga kako se deca budu osećala. Nastava će biti prilagođena potpuno učenicima, ako osete potrebu da rade nešto dugo na času da ne pričaju o toj tragediji, nastavnik će biti spreman da pružu podršku - rekao je Filipović.

Kada je reč o spremnosti škole za prihvat dece, Filipović ističe da je ona izuzetna, te da svi nastavnici danas, kao i danima unazad imaju mogućnost da sa stručnjacima iz Kliničkog centra i Instituta za mentalno zdravlje obave razgovor.

- I danas su u školi psihoterapeuti, nemenjeni za decu i za odrasle - rekao je on.

Dodao je da posebno ohrabruje što učenici već dolaze u tu školu zajedno sa direktorkom škole, drugarima, odeljenskim starešinama i da je utisak da imaju potrebu da podele tugu i zajedno prođu kroz proces bolovanja.

Naveo je i da struka i predstavnici Ministarstva zdravlja savetuju da se učenici zajednički suoče sa teškim periodom. Objasnio je da postoji preporuka u svim školima da nastavnici obavljaju razgovore sa učenicima, da pričaju na tu temu, i dodao da su u nekim školama deca osetila zasićenje tom pričom i predložila nešto drugo da rade.

- Ovde je plan takav da ćemo posmatrati decu i na osnovu njihovog stanja, njihovih potreba, njihovih želja i polako ih uvoditi u nastavu - rekao je Filipović.

Kada je reč o kontrolnim zadacima i utvrđivanju gradiva, Filipović kaže da je preporuka svim školama da se uspori sa tim, i da se obrati pažnja na stanje u kom se deca nalaze i da li mogu dovoljno da se koncentrišu da obave zadatke.

- Ministarstvo prosvete razmišlja da sve naredne aktivnosti budu potpuno prilagođene interesu dece i da učinimo najbolje što možemo za njih - naveo je Filipović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike