Beograđani nespremno dočekali sneg u aprilu! Padavine obarale drveća, a na desetine automobila je urnisano: Kako naplatiti štetu?

04.04.2023

19:30

0

Beograd je danas bio u kolpasu od ranih jutarnjih časova

Beograđani nespremno dočekali sneg u aprilu! Padavine obarale drveća, a na desetine automobila je urnisano: Kako naplatiti štetu?
Drveće padalo širom Beograda - Copyright 24sedam/AP/Darko Vojinović/ATAImages/ Zeka

Iako je počelo proleće, u prestonici od sinoć padaju bele pahulje koje su Beograđanima donele mnogo problema, a pored toga što je snežni pokrivač paralisao saobraćaj, u skoro svim delovima grada od teškog i vlažnog snega padalo je drveće i granje koje je mnogim građanima oštetilo automobile.

Naime, Beograd je danas bio u kolpasu od ranih jutarnjih časova, a drveće je padalo kao od šale, pa su mnogi Beograđani ostali zetečeni kada su videli kako im automobili izgledaju.

Tako su stradala dva vozila u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu.

Printscreen/Instagram/Moj Beograd
Dorćol

Grana koja se od težine snega odlomila, pala je na krovove dva automobila - jednog parkiranog i drugog koji se kretao ulicom.

Ni na Novom Beogradu situacija nije bila ništa bolja, jer je u ulici Luja Ademiča drvo takođe palo na automobil i pritom zakrčilo ulicu, a ista stvar dogodila se i u Bloku 33.

Printscreen/Instagram/Moj Beograd
Novi Beograd

I u Bloku 23 drvo je palo i u potpunosti uništilo jedno parkirano vozilo, a pukom srećom niko nije povređen, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

24sedam
Blok 23

Stabla su padala i na Karaburmi, na uglu ulica Stevana Dukića i Marijane Gregoran, gde su stradala dva automobila.

printscreen/Instagram/moj_beo_grad
Karaburma

Povređene devojčice na Miljakovcu

U Borskoj ulici na Miljakovcu jutros je grana drveta pala na dve devojčice uzrasta 13 i 16 godina.

Nezgoda se dogodila oko 7.45 sati kod pošte u Borskoj, a povređene devojčice je ekipa Hitne pomoći iz predostrožnosti prevezla u Tiršovu.

printscreen/Instagram/moj_beo_grad
 

Nakon pregleda ustanovljeno je da devojčice imaju lakše telesne povrede, odnosno nagnječenje trupa, te su puštene kući.

Da li je moguće naplatiti štetu?

Reporteri portala 24sedam istražili su da li i na koji način građani mogu da nadoknade štetu koja je nastala prilikom pada grane ili drveta.

Naime, ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

- Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - navode za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća. 

JKP "Zelenilo Beoggrad"
 

"Zelenilo" napominje da neće snositi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

Kako se podnosi Zahtev za nadoknadu štete?

Oštećeni građani sami podnose zapisnik o šteti, koji predaju u Ulici Rajkova broj 15 na Novom Beogradu.

- Zapisnik se predaje Komisiji za procenu štete, a zatim se podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu - kažu iz JKP "Zelenilo Beograd".

Dispečerske ekipe ovog preduzeća svakog dana dostupne su građanima od pola osam do 15.30 časova na broj telefona 011/2630-506, gde mogu dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu "Zelenila" je potrebno da se jave kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti.

Takođe, poziv je moguće uputiti i posle radnog vreme dežurnoj službi na broj telefona 011/2650-683, a pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a.

Oštećeni građani se mogu javiti i putem imejla [email protected] gde mogu da daju informaciju o šteti i pošalju fotografiju te štete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike