Prolećne pripreme teku punom parom: Radnici "Zelenila" zasukali rukave, nekoliko beogradskih parkova zasijaće novim sjajem

18.03.2023

08:20

0

U toku naredne nedelje biće otvorena još dva gradilišta, na Novom Beogradu i Kanarevom brdu - kažu za 24sedam iz nadležnog preduzeća

Prolećne pripreme teku punom parom: Radnici "Zelenila" zasukali rukave, nekoliko beogradskih parkova zasijaće novim sjajem
Teku radovi na sanaciji parkova i zelenih površina - Copyright JKP "Zelenilo Beograd"

Proleće je pred nama, a sa njim dolazi lepo i sunčano vreme koje će izmamiti mnoge Beograđane u prestoničke parkove, te su radnici JKP "Zelenilo Beograd" zasukali rukave i trenutno izvode radove na nekoliko lokacija u gradu.

Naime, kako su za 24sedam istakli iz nadležnog preduzeća, trenutno se izvode građevinski radovi u parku kod Vojne gimnazije, kao i na delu Čuburskog parka gde se na mestu starog vrši izgradnja dva nova dečja igrališta.

Prva faza radova u Čuburskom parku počela je 14. novembra prošle godine, a trajaće, sa drugom fazom, do 30. aprila 2023, kada bi svi radovi trebalo da budu gotovi.

Takođe, prema rečima nadležnih iz "Zelenila", u toku je i izgradnja parka za pse u ulici Matice Srpske, zatim izgradnja dečjeg igrališta i sportskog terena u ulici Olge Alkalaj, kao i izgradnja terena za mali fudbal, basket i stoni tenis u Bačkoj ulici.

- U toku naredne nedelje biće otvorena još dva gradilišta, jedno u ulici Bulevar Nikole Tesle 46-48 gde je planirana izgradnja dečjeg igrališta i kutka za miran odmor, kao i u ulici Vukasovićeva 24-30 gde je u planu izgradnja dečijeg igrališta, platoa za miran odmor, platoa za stoni tenis, kao i staza i stepeništa - kažu za 24sedam iz "Zelenila".

Što se tiče radova na redovnom održavanju javnih zelenih površina, iz nadležnog preduzeća ističu da se u ovom periodu vrši se grabuljanje lišća, okopavanje i đubrenje sadnica, cveća i žive ograde, orezivanje suvih grana, izdizanje krune stabala i privodi se kraju sadnja stabala.

Profimedia
 

- Prema pravilima struke sadnja stabala se vrši u periodu mirovanja vegetacije, od jeseni (okvirno kraj meseca novembra) do početka proleća (okvirno prva polovina meseca marta) - objašnjavaju iz "Zelenila".

Šetalište "Lazaro Kardenas"

Trenutno se izvode radovi i na rekonstrukciji popularnog novobeogradskog šetališta "Lazaro Kardenas", koje se prostire kroz blokove 44, 45 i 70, a prema aktuelnim planovima neimari će posao u okviru prve faze radova koja se trenutno izvodi u Bloku 70 završiti do kraja maja.

Naime, na šetalištu dužine oko četiri i po kilometara, koje nije obnavljano više od 50 godina, radovi na rekonstrukciji započeti su u junu 2019, a do sada su završeni kompletni radovi u Bloku 44 i Bloku 45, te je neimarima ostalo da još završe posao u Bloku 70.

JKP "Zelenilo Beograd"
 

Prva faza radova u Bloku 70 počela je u novembru 2022. godine, a zbog kompleksnosti posla uređenje će se odvijati ukupno u tri faze.

- Radovi na sanaciji šetališta "Lazaro Kardenas" u Bloku 70 su zapravo nastavak izvedenih radova u Bloku 45 i u Bloku 44. Radovi će obuhvatiti prostor između Gandijeve i Omladinskih brigada, sa krakom prema izlazu na Savsko šetalište na ukupnoj površini od 74.800 m². Čvrsti zastori, staze i platoi na šetalištu će biti potpuno obnovljeni - rekli su nedavno za 24sedam iz JKP "Zelenilo Beograd".

Sadnja novih stabala

U susret 36. Beogradskom maratonu juče je u Maratonskoj šumi u Parku prijateljstva na Ušću zasađeno 36 novih sadnica koje su donirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i "Zelenilo Beograd".

- Očekujemo da ćemo nastaviti tradiciju i u godinama koje dolaze pa ćemo tako za 10 godina imati novih 46, zatim 47, i nastaće maratonska šuma. U toj šumi nećemo uživati samo mi koji smo učestvovali u njenom nastajanju, već i ono što je najbitnije, uživaće i naši sugrađani i provoditi dane sa svojom porodicom - istakla je Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Beoinfo
 

Projekat "Maratonska šuma" nastao je sa idejom da se podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine.

Takođe, gradska opština Zvezdara juče je zasadila 60 sadnica jele na tri lokacije na teritoriji opštine na kojima je postojala potreba za ozelenjavanjem površina zahvaljujući donaciji odgovornih kompanija.

Kako je istakao predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, u Akcionom planu razvoja zaštite životne sredine Gradske opštine Zvezdara, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Ministarstva životne sredine, pored zaštite i uređenja Stepinog gaja i pošumljavanja teritorija u javnoj svojini, ove godine planirano je pošumljavanje 1,6 hektara na teritoriji opštine Zvezdara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike