Puca i seva na sve strane: Pre nego što ispalite vatromet, setite se ove stvari - u suprotnom vam slede drakonske kazne!

03.04.2023

20:06

0

Ukoliko dobijete prinovu ili budete imali neki razlog za slavlje, obavezno se setite da između zvanja gostiju i kupovine pića skoknete i do MUP-a, da i njima saopštite lepe vesti, kako ne bi "popili" kaznu

Puca i seva na sve strane: Pre nego što ispalite vatromet, setite se ove stvari - u suprotnom vam slede drakonske kazne!
Vatromet/Ilustracija - Copyright Unsplash

Vatromet u Beogradu postaje sve češća pojava i kada nisu novogodišnji praznici, jer mnogi sugrađani prilikom proslave rođendana, svadbe ili rođenja deteta žele taj događaj da upriliče uz pirotehnička sredstva. Međutim, da li je to dozvoljeno?

Naime, u prestonici se neretko dešava da vatromet puca na sve strane i to uglavnom u ponoć ili u kasne noćne sate. Velikom broju sugrađana to smeta, jer ne mogu mirno da spavaju, a najviše su ugroženi deca i starije osobe.

- Živim na Novom Beogradu, u blizini "Štark arene", gde se često dešava da tačno u ponoć neko pušta vatromet. Mogu da razumem da su neki praznici, ali da iz čista mira seva i puca na sve strane, ne mogu da shvatim. Imam malo dete koje se plaši vatrometa, a pored toga, ni mi ne možemo mirno da spavamo kada nas tako "preseku" u kasne sate - požalio se sugrađanin Nebojša I. portalu 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nekada se na slavljima u našoj zemlji neretko dešavalo da se puca iz pištolja, što je danas uglavnom prošlost, te su izgleda pojedini sugrađani zamenu našli u vatrometu.

Vatromet svakako jeste vizuelno lepa senzacija, ali bi od njegove buke trebalo zaštiti malu decu, kao i kućne ljubimce.

Šta kaže zakon?

Korišćenje pirotehnike u Srbiji regulisano je Zakonom o javnom redu i miru u kojem piše da jače eksplozive, kao što je vatromet, mogu da upotrebljavaju samo profesionalni pirotehničari, a za svako puštanje vatrometa potrebno je posebno odobrenje policije.

Zahtev za dozvolu se podnosi Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, a potrebno je da im se objasni gde, kada i kakav vatromet će biti pušten, pa oni dalje procenjuju da li je to bezbedno ili nije i potom izdaju rešenje za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Profimedia
 

Ukoliko dobijete prinovu ili budete imali neki razlog za slavlje, obavezno se setite da između zvanja gostiju i kupovine pića skoknete i do MUP-a, da i njima saopštite lepe vesti, kako ne bi "popili" kaznu.

- Članom 17. Zakona o javnom redu i miru propisano da će se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova kazniti onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, te da je nadležni organ za održavanje javnog reda i mira Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da je delokrug ovlašćenja komunalne milicije, u pogledu održavanja javnog reda i mira, utvrđen navedenim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji - rekli su za 24sedam iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju. 

Bacanje pirotehničkih sredstava među učesnike javnog skupa je još strože sankcionisano, i predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do pet godina. Ako je ovo delo izvršeno od strane grupe, predviđena je kazna od dve do osam godina, a kolovođi takve grupe preti kazna zatvora od tri do 12 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike