"Mladići su se verovatno utopili, njihova tela će isplivati sa toplijim danima": Kriminolog za 24sedam o slučaju koji potresa ceo Beograd!

28.03.2023

19:30

0

Veliki broj građana, alasa i spasilačkih ekipa iz Beograda uključio se u potragu za njima

"Mladići su se verovatno utopili, njihova tela će isplivati sa toplijim danima": Kriminolog za 24sedam o slučaju koji potresa ceo Beograd!
Copyright Printscreen/Facebook/24sedam

Već 10 dana traje potraga za nestalim mladićima kojima se 18. marta prevrnuo čamac kod Ade Huje, kada su se vraćali sa celodnevnog izleta u Višnjici. 

U pitanju su Miloš M. (37), Nenad T. (35) i Milan N., a prema poslednjim podacima, sedište njihovog čamca pronađeno je na 1163. kilometru Dunava, odnosno dva kilometra nizvodno od Pančevačkog mosta. 

Printscreen/Instagram/nenad t
Fotografija nestalih mladića

Veliki broj građana, alasa i spasilačkih ekipa iz Beograda uključio se u potragu za njima, te se gotovo svaki dan organizuju akcije ne bi li se mladići što pre pronašli. 

"Pretpostavka je da su se mladići utopili"

Kako je za 24sedam objasnio kriminolog Ratomir Antonović, pretpostavka je da su se mladići utopili jer već 10 dana nisu pronađeni. 

- S obzirom na to da ih ovoliko dugo nema, mladići su se najverovatnije utopili. Oni će biti nađeni sa toplijim danima, kada se bude podigla temperatura vode. Sada, kada je hladnije vreme i kada je temperatura vode niska, tela ne mogu da isplivaju na površinu. Ukoliko su se utopili, njihova tela se još uvek nalaze negde na dnu reke - pojasnio je kriminolog za 24sedam

Printscreen/YouTube
Kriminolog Ratomir Antonović

On je podsetio na sličnu situaciju sa Splićaninom Matejem Perišem, čije je telo nakon gotovo tri meseca potrage pronađeno zaglavljeno kod Ade Huje. 

- Taj potez Dunava, ispod Pančevačkog mosta prema Adi Huji, dosta je nezgodan, jer se na samom dnu reke nalaze različite metalne konstrukcije, što od mosta koji je tu ranije bio, što od raznoraznog otpada koji građani ubacuju u reku. Upravo to je razlog što se tela na tom potezu zadržavaju - pojasnio je naš sagovornik.

"Proces truljenja tela još uvek nije započet"

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Antonović ističe da su tela, ukoliko se nalaze u Dunavu, stacionirana u donjem, najhladnijem delu reke, gde vlada poprilično niska temperatura. 

- To znači da proces truljenja i propadanja tela još uvek nije započet. Ona i dalje imaju neku težinu, te ne mogu da isplivaju na površinu reke - rekao je kriminolog.

Naš sagovornik očekuje da tela nestalih mladića, ukoliko su u vodi, isplivaju do kraja aprila ili početkom maja. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ali to ništa ne mora da znači, jer je Dunav međunarodna reka, koja prolazi kroz 10 država. Iako je temperatura vazduha viša u Srbiji i Beogradu, na temperaturu reke utiče i otapanje snega sa planina, što dovodi do toga da voda bude znatno hladnija - istakao je on.

Kriminolog je dodao da sve te činjenice negativno utiču na pronalaženje tela.

Uloga ronilaca u potrazi

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

Na pitanje koliko ronioci mogu da pomognu u potrazi za nestalim mladića, kriminog kaže da je u ovom periodu voda jako mutna, te da je sama preglednost i vidljivost veoma mala, što loše utiče na samu potragu. 

- Ronioci mogu da imaju efikasnost samo u mesecima kada je voda čista. Stoga, oni u ovom periodu, kada se spuste na rečno dno, ne mogu ništa da vide upravo zbog čestih padavina i otapanja snega, jer to dodatno utiče na zamućenje Dunava - zaključio je kriminolog Antonović za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike