Kako su četiri predsednika SAD ostala u Beogradu: Jedan je bio "kum Jugoslavije", a ko su bila ostala trojica?

19.03.2023

19:12

0

Dok se šetate ili automobilom prolazite kroz srpsku prestonicu njihova imena možete videti na uličnim tablama

Kako su četiri predsednika SAD ostala u Beogradu: Jedan je bio "kum Jugoslavije", a ko su bila ostala trojica?
Copyright Profimedia

Dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Srbija, odnosno Jugoslavija, iskazivala je na više načina posebno tokom Prvog i Drugog svetskog rata, pa tako u Beogradu i dan-danas postoje ulice koje nose nazive četiri američka predsednika.

Dok se šetate ili automobilom prolazite kroz srpsku prestonicu na uličnim tablama možete primetiti sledeće nazive: ulica Džordža Vašingtona, Ruzveltova, Džona Kenedija ili Bulevar Vudroa Vilsona. 

Ulica Džordža Vašingtona

Profimedia
Džorž Vašington 

Ovo je bila prva ulica u Beogradu imenovana u čast jednog američkog predsednika - i to prvog koga su imale SAD. Ali, što je još zanimljivije, postoje čak dve takve u Beogradu!

Duža i poznatija nalazi se na opštini Stari grad, a prostire se od Takovske, gde se završava Ulica 27. marta, pa do Bajlonijeve pijace  odakle prelazi u Cara Dušana. U dužini od nekih 700 metara veoma je važna za život u prestonici.

Printscreen/Google Maps
 

Njena imenjakinja je znatno kraća i ne igra tako bitnu ulogu, a njome se može proći u tih nepunih stotinjak metara, kada se nađete u Zemunu pa biste da iz Petra Kočića preprečite u Radoja Dakića.

Ruzveltova ulica 

Profimedia
Frenklin Ruzvelt

Ruzveltova ulica, koja se nalazi kod Vukovog spomenika, svoj naziv je ponela još 1946. godine po oslobođenju u znak izuzetne zahvalnosti za američku pomoć u hrani, lečenju ranjenika, oružju, vozilima tokom borbe protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Printscreen/Google Maps
 

U javnosti nije poznato po kom je Ruzveltu ovu saobraćajnica ponela ime - da li po Teodoru 26. ili po potonjem 32. predsedniku Frenklinu. Neki podaci kažu da je ipak po Frenklinu, koji je kao predsednik, Amerikance predvodio u četiri mandata od 1932. pa do smrti u aprilu 1945, što će reći da je bio jedna od najvažnijih karika saveznika u borbi protiv pošasti nacizma i fašizma.

Ulica Džona Kenedija 

Profimedia
Džon Kenedi

Po 35. američkom predsedniku ime nosi ulica koja predstavlja granicu dve opštine - Novi Beograd i Zemun.

Da bi se kroz nju prošlo potrebno je prevaliti oko kilometar i 450 metara.

Printscreen/Google Maps
 

Odnosi Titove Jugoslavije bili su veoma dobri sa SAD, a dodano ojačani posle Informbiroa. Posle atentata na Kenedija, a u znak solidarnosti sa američkim narodom i u znak poštovanja prema Džonu Kenediju, Tito je zahtevao da se tako nazove jedna od ulica u našem glavnom gradu.

Bulevar Vudroa Vilsona

Profimedia
Vudro Vilson

Ovaj predsednik SAD je poslednji dobio ulicu u srpskoj prestonici. 

Istoričar Mile Bjelajac mišljenja je da je bio najveći saveznik Srbije u Prvom svetskom ratu, dok je Obrad Kesić ranije izneo stav da je Vilson "bio kum Jugoslavije" i da je "bio glavni motor koji je pokrenuo tu priču".

Printscreen/Google Maps
 

Ostao je zapamćen govor Vilsona na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji, 28. jula 1918. godine, kada je taj dan proglasio "Srpskim danom".

- Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost - kazao je tom prilikom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike