Da li znate gde se u Beogradu nalazi Englezovac? Nazivu je "kumovao", ni manje ni više, jedan Škot (FOTO)

30.01.2022

10:00

0

Pojedine sugrađane je ovaj naziv prilično zbunio

Da li znate gde se u Beogradu nalazi Englezovac? Nazivu je "kumovao", ni manje ni više, jedan Škot (FOTO)
slavija fontana sivacki - Copyright 24sedam/Goran Sivački

"Kad su to Slaviju 'prekrstili' u Englezovac?" - pitanje koje je pre nekoliko dana na društvenim mrežama postavio jedan zbunjeni sugrađanin uz fotografiju mape kao dokaz.

Na toj mapi, na samom trgu Slavija, postavljen je naziv Englezovac, a to je pojedine građane prilično zbunilo. Ipak, tu neka nikakve misterije ni noviteta.

Taj deo, koji pripada istočnom Vračaru, do pred kraj 19. veka bio je periferija poznata pod nazivom Simića majur.

Njega je od Stojana Simića, koji je bio trgovac i političar, nasledio sin Đorđe, diplomata i držanik. Vremenom Đorđe je to imanje prodao filantropu po imenu Frensis H. Makenzi za 4.800 dukata.

Makenzi je bio vredan, pa je sagradio kuću na mestu gde je danas parking priljubljen uz Slavije, a na čijem mestu je nekada bio legendarni istoimeni bioskop.

Printscreen/ Beogradski prevoz
 

Fransis H. Makenzi, Škot, bio je službenik ambasade Velike Britanije, a u Beogradu je boravio kao predstavnik njihovog biblijskog društva. Iz Engleske u srpsku prestonicu je došao po savetu svog prijatelja Čedomilja Miljatovića, diplomate i istoričara, a u prste je sve uplela i njegova žena književnica Elodije Loton-Mijatović.

S obzirom na to da je u Beogradu ubrzo postao poznat kao Englez, njegovo imanje, današnji deo Slavije, nazvano je Englezovac.

Zaslužio i ulicu

Makenzijeva ulica, koja ide od Slavije ka Čuburi, nekada se zvala Oraška, i to od 1888. do 1896. kada je prvi put ponela ime po Frensisu Makenziju, imućnom Škotu. Međutim, 1930. postaje Cara Nikole Drugog, a 1946. Maršala Tolbuhina, da bi zatezanjem odnosa SFR Jugoslavije i Sovjetskog Saveza 1952. postala Ulica ratnih vojnih invalida. Sa popuštanjem zategnutosti, ponovo je bila Maršala Tolbuhina, a stari naziv Makenzijeva opet je ponela 1999. godine.

Ono je, kako svedoče istorijski spisi, izgrađeno u veoma kratkom roku. Tako je već 1890. godine kraj brojao čak 120 izgrađenih objekata, pa je tako postao i zvanični kvart, jedan od devet koliko ih je bilo u ondašnjem Beogradu, a u koji su spadali: Varoški, Vračarski, Terazijski, Dorćolski, Savamalski, Palilulski, Topčiderski, Grad (Tvrđava) i upravo manje poznati - Englezovac.

Dakle, to nije bio striktno Trg Slavija, već čitav taj potez od nje pa do možda čak današnjeg Južnog bulevara a između Bulevara oslobođenja, Beogradske, Njegoševe i Maksima Gorkog

Ipak, ime Englezovac se u međuvremenu skoro potpuno izbrisalo iz rečnika ovdašnjih sugrađana i zamenila ga je Slavija, koja je i sama, pod komunizmom, menjala naziv u Trg Dimitrija Tucovića.

Bonus video:

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti