Kako su četiri predsednika SAD ostala u Beogradu: Jedan je bio "kum Jugoslavije", a ko su bila ostala trojica?

19.03.2023 | 19:12

Autor: Ljubica Stanković

Dok se šetate ili automobilom prolazite kroz srpsku prestonicu njihova imena možete videti na uličnim tablama

Copyright Profimedia

Dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Srbija, odnosno Jugoslavija, iskazivala je na više načina posebno tokom Prvog i Drugog svetskog rata, pa tako u Beogradu i dan-danas postoje ulice koje nose nazive četiri američka predsednika.

Dok se šetate ili automobilom prolazite kroz srpsku prestonicu na uličnim tablama možete primetiti sledeće nazive: ulica Džordža Vašingtona, Ruzveltova, Džona Kenedija ili Bulevar Vudroa Vilsona. 

Ulica Džordža Vašingtona

Profimedia
Džorž Vašington 

Ovo je bila prva ulica u Beogradu imenovana u čast jednog američkog predsednika - i to prvog koga su imale SAD. Ali, što je još zanimljivije, postoje čak dve takve u Beogradu!

Duža i poznatija nalazi se na opštini Stari grad, a prostire se od Takovske, gde se završava Ulica 27. marta, pa do Bajlonijeve pijace  odakle prelazi u Cara Dušana. U dužini od nekih 700 metara veoma je važna za život u prestonici.

Printscreen/Google Maps
 

Njena imenjakinja je znatno kraća i ne igra tako bitnu ulogu, a njome se može proći u tih nepunih stotinjak metara, kada se nađete u Zemunu pa biste da iz Petra Kočića preprečite u Radoja Dakića.

Ruzveltova ulica 

Profimedia
Frenklin Ruzvelt

Ruzveltova ulica, koja se nalazi kod Vukovog spomenika, svoj naziv je ponela još 1946. godine po oslobođenju u znak izuzetne zahvalnosti za američku pomoć u hrani, lečenju ranjenika, oružju, vozilima tokom borbe protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Printscreen/Google Maps
 

U javnosti nije poznato po kom je Ruzveltu ovu saobraćajnica ponela ime - da li po Teodoru 26. ili po potonjem 32. predsedniku Frenklinu. Neki podaci kažu da je ipak po Frenklinu, koji je kao predsednik, Amerikance predvodio u četiri mandata od 1932. pa do smrti u aprilu 1945, što će reći da je bio jedna od najvažnijih karika saveznika u borbi protiv pošasti nacizma i fašizma.

Ulica Džona Kenedija 

Profimedia
Džon Kenedi

Po 35. američkom predsedniku ime nosi ulica koja predstavlja granicu dve opštine - Novi Beograd i Zemun.

Da bi se kroz nju prošlo potrebno je prevaliti oko kilometar i 450 metara.

Printscreen/Google Maps
 

Odnosi Titove Jugoslavije bili su veoma dobri sa SAD, a dodano ojačani posle Informbiroa. Posle atentata na Kenedija, a u znak solidarnosti sa američkim narodom i u znak poštovanja prema Džonu Kenediju, Tito je zahtevao da se tako nazove jedna od ulica u našem glavnom gradu.

Bulevar Vudroa Vilsona

Profimedia
Vudro Vilson

Ovaj predsednik SAD je poslednji dobio ulicu u srpskoj prestonici. 

Istoričar Mile Bjelajac mišljenja je da je bio najveći saveznik Srbije u Prvom svetskom ratu, dok je Obrad Kesić ranije izneo stav da je Vilson "bio kum Jugoslavije" i da je "bio glavni motor koji je pokrenuo tu priču".

Printscreen/Google Maps
 

Ostao je zapamćen govor Vilsona na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji, 28. jula 1918. godine, kada je taj dan proglasio "Srpskim danom".

- Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost - kazao je tom prilikom.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam