Ove devojke su došle na ideju kako da pomognu gladnima! Drugi zajednički frižider postavljen je u Zemunu, a hrana je besplatna za sve!

16.03.2023

08:20

0

"Ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba" parola je kojom su se vodile Tamara Stojković i Emilija Bojić kada su osmislile projekat pod nazivom "Zajednički frižider"

Ove devojke su došle na ideju kako da pomognu gladnima! Drugi zajednički frižider postavljen je u Zemunu, a hrana je besplatna za sve!
Zajednički frižider - Copyright 24sedam/L. Đ. T.

Srbija je pre par dana dobila još jedan zajednički frižider za gladne, koji je postavljen u Zemunskom parku kako bi se smanjilo bacanje hrane, ali i pomoglo ljudima kojima je to najpotrebnije.

Naime, "Ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba" parola je kojom su se vodile Tamara Stojković i Emilija Bojić kada su osmislile projekat pod nazivom "Zajednički frižider", a nakon što je pre više od godinu dana postavljen prvi frižider na Dorćolu, skoro je to urađeno i u Zemunu.

- Šokirala me činjenica da je četvrtina hrane koja se baci u Americi dovoljna da se prehrani čitavo stanovništvo koje gladuje. Svesne da se i u našoj zemlji mnogo hrane baci, jer znamo da je nećemo iskoristiti pre isteka roka trajanja, došle smo na ovu ideju - rekla je za svojevremeno za 24sedam Tamara Stojković.

24sedam/L. Đ. T.
 

Iz ovog frižidera hranu mogu da uzmu svi koji su gladni, bez ikakvog prijavljivanja i kontrolisanja.

Građani u frižider mogu da ostave sledeće namirnice: fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu u važećem roku trajanja, bezalkoholna pića, osnovne životne namirnice (brašno, šećer, ulje, itd...), kao i sveže voće i povrće.

Želja da se pomogne ugroženima

Prema rečima Tamare Stojković, ono što ovu ideju čini posebnom jeste to što se smanjuje otpad hrane, ali ima i humanitarnu komponentu koja iskazuje želju da se pomogne onima kojima hrana često nije dostupna.

24sedam/L. Đ. T.
 

Istovremeno, ona je pozvala sve koji mogu da se pridruže da prošetaju do frižidera, doniraju višak namirnica i podrže ovaj projekat i svoje sugrađane.

- Prostor za frižider je ustupio Crveni krst Zemun i nalazi se na adresi Gradski park 2, na ulazu u Zemunski park, a redovno ga dopunjuje Banka Hrane Beograd. Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj - rekla je Stojković.

Dodaje da pored neophodnog održavanja Zajedničkih frižidera u planu je i širenje projekta u svaku opštinu u Beogradu, od kojih će prva biti Rakovica.

- Pozivamo građane da se priključe i pomognu da i drugi Zajednički frižider u Srbiji bude fantastičan uspeh kao i prethodni, koji je tokom prošle godine pružio hiljade obroka najugroženijim građanima - zaključila je Stojković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike