Čudo usred zime! Procvetala kajsija na Novom Beogradu: Pogledajte zbog čega je došlo do ranog cvetanje ove voćke! (FOTO)

02.03.2023

07:20

0

Kako su za 24sedam rekli Novobeograđani, ovakvi prizori ih uvek obraduju

Čudo usred zime! Procvetala kajsija na Novom Beogradu: Pogledajte zbog čega je došlo do ranog cvetanje ove voćke! (FOTO)
Procvetala kajsija na Novom Beogradu - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Na Novom Beogradu, tačnije u Bloku 22, dogodilo se pravo čudo usred zime - cvetalo je drvo kajsije uprkos zimskom periodu. 

Iako su za vikend srpsku prestonicu pogodile padavine, ova kajsija je čvrsto opstala, a svoje prve pupoljke pustila je već sredinom februara, kada su u Beogradu bile prisutne maltene prolećne temperature.

Prvi pupoljci rascvetali su se na drvetu kajsije u ulici Milentija Popovića, a ono što je posebno interesantno jeste da drvo cveta, maltene, usred betona, odnosno na parčetu zemlje između trotoara i zgrade.

24sedam/Ivan Mitić
Procvetala kajsija na Novom Beogradu

Kako su za 24sedam rekli Novobeograđani, ovakvi prizori ih uvek obraduju.

- Danas je malo lošije vreme, ali kajsija se ne da i drži svoje nabujale cvetove raširene. Uvek kada procveta, unese radost u ovu ulicu - rekla je jedna sugrađanka za 24sedam

Toplo vreme "krivo" za cvetanje?

Prema rečima agrarnog stručnjaka Milana Prostrana, u pitanju je vanredno cvetanje zbog visokih februarskih temperatura.

- Ovaj period u godini nije vreme za cvetanje kajsija zbog čega se nadam da u centralnoj Srbiji, gde se nalaze njene najveće plantaže, ove voćke nisu procvetale - istakao je Prostran za 24sedam.
 
24sedam/Ivan Mitić
 

On je dodao da kajsiji niske temperature škode, ali da Srbiju i Beograd minus ove zime nije pogodio. 

 
- U prestonici vlada gradska atmosfera, gde je temperatura uvek viša za nekoliko stepeni, zbog čega je rano cvetanje kajsije u Beogradu i moguće - objasnio je agrarni stručnjak.

Kajsije - najosetljivije voćke

Govoreći o kajsiji koja je procvetala na Novom Beogradu, on je kazao da je u pitanju otporna vrsta, te da bi od nje trebalo uzeti pelcer kako bi se poboljšala otpornost na niske temperature za ostale vrste kajsija. 

Prostran je za 24sedam naveo da su kajsije jedne od najosetljivijih i najranijih voćki koje cvetaju u Srbiji.

- Kajsiju je najlakše isprovocirati da procveta upravo zbog visokih temperatura koje se zimi često javljaju u Beogradu i Srbiji, ali cvetanje ove voćke na Novom Beogradu nije merilo i za ostale delove Srbije - pojasnio je naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike