Pomoć za izbeglice iz Ukrajine: U Zemunu već prijavljeno 13 porodica, dobiće i platne kartice!

21.02.2023

17:56

0

Njima je obezbeđeno i učenje srpskog jezika

Pomoć za izbeglice iz Ukrajine: U Zemunu već prijavljeno 13 porodica, dobiće i platne kartice!
Zemun/Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Zemunsko povereništvo za zbrinjavanje izbeglih i prognanih lica je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Međunarodnom humanitarnom organizacijom "Jezuitski servis za izbeglice" (JRS) i lokalnim Savetom za migracije opštine Zemun organizovalo 21. februara podelu bankovnih platnih kartica za izbeglice iz ratom zahvaćene Ukrajine, saopšteno je iz Gradske opštine Zemun.

Na evidenciji u Zemunu je 13 prijavljenih porodica iz Ukrajine i ovo nije prva pomoć koja dolazi iz nevladinog sektora, a u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za ovu kategoriju lica obezbeđeno je učenje srpskog jezika, a pomoć porodicama - platne kartice, uručio je član Veća Gradske opštine Zemun i predsednik Opštinskog saveta za migracije Boško Radovanović sa predsednikom JRS-a za Srbiju Miodragom Živkovićem.

Bila je ovo nova prilika da se izbeglice iz Ukrajine izjasne o uslovima i vrsti potreba koje imaju, te o problemima sa kojima se susreću, kako bi se zajednički i u hodu rešavali u što kraćem roku.

Prema podacima Komesarijata, u toku 2022. godine u Srbiju je ušlo 127.000 Ukrajinaca, a već u novembru ih je bilo samo 5.800, uključujući i decu, ili manje od 200 porodica, što ukazuje na to da smo samo privremena destinacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike